Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

(Meer of minder) wilde bloemen, planten en bomen in Nederland

In Nederland (en België samen) komen er ruim 1800!! soorten wilde planten en bloemen voor. Ik heb zo nog lang niet allemaal vastgelegd, maar ik ben zo enthousiast over de schoonheid van dit onderdeel van de natuur, dat ik mijn uiterste best zal doen om toch een flink aantal te fotograferen.

Onkruid bestaat niet!

Veel prachtige bloemen die je in het veld ziet, worden door mensen omschreven als “onkruid”. Laten we beginnen met het geven van een definitie van onkruid: “planten die groeien op een plek waarvan men niet wilt dat ze er groeien”. Ofwel: het is een mensenbegrip. Er is namelijk geen biologische definitie van onkruid. De conclusie hierboven klopt dus: onkruid bestaat niet. Voorbeelden van “onkruid” zijn de Echte Koekoeksbloem, Hondsdraf, Kamille, Klaprozen, Klaver en Korenbloemen. Menigeen zou deze bloemen volop in zijn of haar tuin laten groeien. Het grote voordeel van veel “onkruid”, is dat het vrijwel altijd ook heel veel insecten aantrekt. Als je eenmaal op dit niveau de schoonheid van dingen ziet, dan ben je al een eind gekomen in het proces “van kijken naar zien”.

Zelf maakt het mij niet uit of een plant, bloem of boom zeldzaam is of dat je erover struikelt. Of dat ’t om een wilde variant gaat of een kweekvorm. Het gaat mij erom of ik de schoonheid ervan kan zien (lukt eigenlijk vrijwel altijd) en het mogelijk is om deze schoonheid vast te leggen (lukt meestal wel).

Goed nieuws: ‘t fotograferen van bloemen en planten is niet uitsluitend voorbehouden aan dames!

Bomen in Nederland

Het aantal soorten bomen dat van nature in Nederland voorkomt, is niet zo heel groot, hoewel de meningen van specialisten daarover verschillen. Je vind hier een stuk of 10 soorten die “thuishoren”, zoals beuk, eik, els, iep, populier, wilg en kastanje. Maar er zijn in Nederland veel meer soorten te vinden die hier dan misschien niet vanaf de jaartelling gestaan hebben, maar die we voor geen goud meer willen missen. Denk aan de prachtige kleuren van Lariks in het voor- en najaar, de fantastische kleuren van de Amerikaanse eik, de imposante Douglas en grillig gevormde Grove Den en Sparren.

Er wordt door beheerders nogal eens gesproken over “faunavervalsing” als we het over deze bomen hebben. Ik denk zelf dat we een soepeler “asiel” beleid voor bomen moeten toepassen. Een bos met alleen beuken is, zonder enige ondergroei, al snel saai. Wanneer je door een bos loopt waar er meer afwisseling is, worden je zintuigen als mens ook veel meer geprikkeld en sta je open om zo’n gebied te gaan ontdekken. En daar gaat het toch om: een vorm van natuur die mensen aantrekt, boeit en helpt ontspannen in deze hectische tijden.

Wilde bloemen en planten

Minder wilde bloemen

Bomen