Wildlife foto's door Yvonne van der Mey
Zoeken

Terugkomdag 2012: een terugblik op een geweldig foto jaar

Elk jaar in de zomer, soms eind juni en soms eind augustus, is er een Terugkomdag voor cursisten. Een dag waarop mensen die op enig moment een cursus gevolgd hebben bij mij, een dag lang komen fotograferen, braaien (Afrikaanse bbq), plezier maken en veel foto’s bekijken en bespreken. Elke deelnemer neemt namelijk 10 foto’s mee, naar eigen keuze, maar bij voorkeur van het laatste jaar. En dat zorgt voor een boeiend en bont spektakel aan foto’s. We reizen zo de hele wereld over en heel Nederland door. We leren planten, dieren en mensen kennen en delen nieuwe plekken.

Fotograferen op de Terugkomdag 2012Op zaterdag 25 augustus 2012 was het weer zover, de Terugkomdag 2012. Niet iedereen die zou komen was jammer genoeg daadwerkelijk in de gelegenheid te komen, zodat we uiteindelijk met een gezellige groep van 11 deelnemers waren, waarvan de meesten elkaar al goed kenden.

De weersvoorspellingen waren niet heel gunstig, maar… “de juf” heeft een goede reputatie op dat gebied. We hebben dan ook tijdens het fotograferen niet meer 21 regendruppels geteld (volgens één van de oudgedienden waren het er toch 22). Verder hadden we de hele ochtend een zonnetje en schitterende luchten boven de heide. Want de hei stond zo ongelofelijk mooi in bloei, dat we die kans niet konden laten schieten. Aan het einde van de ochtend kwamen er steeds meer vlinders en libellen, er waren vele prachtige wilde bloemen, en door de 21/22 regendruppels, konden er ook waterdruppels in macro worden gefotografeerd.

Bij terugkomst in het atelier net na het middaguur, had Nico inmiddels een prachtig vuur gemaakt, en terwijl de deelnemers konden genieten van een koele verfrissing op het terras midden in het bos, werd er een heerlijke braai gemaakt. Een Afrikaanse lunch die er heel goed inging. Een klein buitje kon de plezier niet drukken, want daar was opgerekend. Zowel het vuur, als het eten en de deelnemers zijn lekker droog gebleven.

Daarna was het de beurt aan de foto’s. Het atelier zat gezellig vol, en tijdens de koffie en thee met dessert hebben we kunnen genieten van het werk van alle enthousiaste fotografen. Het was voor mij persoonlijk weer geweldig om te zien hoe veel vooruitgang er in de fotografie van de cursisten te zien is. En hoe vaak en met hoeveel passie en respect er mensen in de natuur bezig zijn om mooie onderwerpen vast te leggen. Dat is fantastisch voor de cursisten zelf, en een compliment voor mij.

Op verzoek had ik dit jaar ook mijn favoriete foto’s bij elkaar gezocht en laten zien. Ik begreep ineens weer goed waarom de deelnemers zuchten dat het zo moeilijk is om er 10 te vinden. Liever hadden ze er 50 meegenomen. Sommige foto’s, mooi of niet, liggen nu eenmaal dicht aan je hart.

Het was een heerlijke, gezellige en leerzame dag. En volgend jaar? Dan doen we het gewoon wéér!

Als je op de foto’s hieronder klikt, kun je mijn eigen selectie highlights van dit jaar zien.


365 dagen onbetaalbare natuur

Steeds weer worden de woorden “economie” en “betaalbaar” in één adem genoemd met “natuur”. Economie is belangrijk en natuurlijk moet alles betaalbaar blijven.

Dat gezegd hebbende: er zijn in het leven ook zaken waar geen prijskaartje aan zou moeten hangen. En natuur is zo’n zaak.

Natuur is rustgevend, ontstressend, helend, verbindend, inspirerend, boeiend, maakt blij en gelukkig. Kortom: alles wat je nodig hebt om als mens goed te functioneren, wat weer goed is voor de economie, wordt gegeven door de natuur.

Natuur is onbetaalbaar en laat dat zo blijven.