Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

365 dagen onbetaalbare natuur

De laatste jaren wordt “natuur” vooral genoemd in samenhang met “kostenplaatje, onkosten, economie, ongemak, schade”. Economie is belangrijk en natuurlijk moet alles betaalbaar blijven.
Dat gezegd hebbende: er zijn in het leven ook zaken waar geen prijskaartje aan zou moeten hangen. In mijn visie is “natuur” iets dat onlosmakelijk verbonden is met het geluk van mensen en met hun geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Natuur is rustgevend, ontstressend, helend, verbindend, inspirerend, boeiend, maakt blij en gelukkig. En niet alleen het “grote” in de natuur, maar vooral de “grootsheid van het kleine”. Het draait om het “zien”, het beleven. Dat kan op je balkon, vanuit de trein, in het park en op het schoolplein.

Kortom: veel van wat je nodig hebt om als mens goed te functioneren, wat uiteraard weer goed is voor de economie, wordt gegeven door de natuur.

Het niet meer op waarde schatten van de natuur was voor mij de motivatie om als soort protest tegen de materialisering van de natuur, met een foto elke dag de schoonheid van de natuur in al haar facetten te laten zien. Als inspiratiebron om die schoonheid zelf eens te gaan ontdekken en zien of vast te leggen op foto of film.

Natuur is onbetaalbaar (priceless) en laat dat zo blijven.


Maandag, 31 maart 2014

en tot slot Vandaag gaat dit album, 365 dagen onbetaalbare natuur” dicht. Vorig jaar ben ik hier mee begonnen als protest, tegen het economiseren van de natuur. De directe aanleiding was de gedwongen verkoop van natuur door SBB. Ik realiseer me hoeveel ik niet heb kunnen laten zien, gewoon omdat het jaar op is. Ik heb heb heel veel hulp gehad van Jettro Coenradie, die elke dag weer de foto doorplaatste op website en in de apps die hij ontworpen heeft. Ook Ger M. Kortenbach heeft me geholpen om het album door te laten lopen als ik in Afrika verbleef. Dank je wel allebei!!!!!

Er is veel in de beweging in de natuur, er is een beweging die vraagt om wilde dieren met meer respect te behandelen en minder als schietschijf te zien. De grote Wildenquête heeft daar ook een stem aan gegeven. Ook zijn er steeds meer geluiden die vragen om bomen niet “zo maar” te kappen, @boomblijf maakt zich daar sterk voor.Ik zie de toekomst zonniger in dan tevoren. Er is nog ongelofelijk veel werk te verrichten, maar er is zoveel aandacht voor en de groep mensen die zeggen “we willen anders” is groeiende.Natuur is écht onbetaalbaar!!

Adembenemend-mooie-zonsopgang-copyright-YvonnevanderMey


Zondag, 30 maart 2014
Langharig tuig Het Ruig Haarmos is zo klein en fijntjes dat veel mensen zich er pas van bewust worden, als ze er op gewezen worden. Maar vanaf dat moment zijn ze dan ook meestal fan van dit fraaie kleine mosje dat zo fotogeniek is. Het duurt niet lang meer voor je kunt zien waarom deze naam gegeven is: dan ontvouwen de pruikjes zich, boven op het steeltje. Staat er ineens een heel veld vol met langharig tuig

Jong-Haarmos-copyright-YvonnevanderMey


Zaterdag, 29 maart 2014
Onbekend maakt onbemind Veel mensen vinden wilde zwijnen, van al het grote wild dat we in Nederland kennen, het minst boeiend en leuk om te zien. Er speelt ook wat angst voor ze mee. En dat is niet nodig: wilde zwijnen zijn voorzichtige, zeer sociale dieren die niemand kwaad doen mits ze zelf met respect behandeld worden. Als je te dicht bij hun biggen komt, zullen ze zeker laten weten daar niet van gediend te zijn. Maar je mag toch niet van de paden af in bossen waar ze leven, dus geen probleem. Als je hond achter ze aan gaat, heb je zeker een probleem. Maar je mag je hond toch niet loslaten in bossen waar zij leven, dus is er eigenlijk geen probleem. Ik wens voor deze dieren dat ze niet langer als een ding worden gezien die je zonder pardon kunt afschieten als iemand vind dat er “teveel” van zijn. Ik wens deze dieren een lang, gezond en vooral rustig leven toe.

Oneindige-zorg-copyright-YvonnevanderMey


Vrijdag, 28 maart 2014
Onbekende schoonheid Soms kom je dingen tegen in de natuur waarvan je zelf geen idee hebt hoe het heet. En ook anderen hebben tot nu toe nog een antwoord kunnen geven op de vraag: wat is de naam van deze prachtige bloeiwijze van een naaldboom op het Landgoed Oldenaller? In ieder geval is het een schoonheid!

Stralend-rood-copyright-YvonnevanderMey


Donderdag, 27 maart 2014
Alerte Reegeit Sommige dagen zit gewoon alles mee. De koudste nacht van het jaar leverde een beetje rijp op en daar gaat dan een prachtige reegeit in staan. Wat zijn dit toch beeldschone dieren! Waar het edelhert straalt van imponerend voorkomen, straalt het ree van elegantie. Een ontmoeting dichtbij is automatisch een dag met een sterretje!

Reegeit-in-rijp-copyright-YvonnevanderMey


Woensdag, 26 maart 2014
Vrouwelijke schoonheid Deze prachtig helder rozerood gekleurde pagode, is de vrouwelijke bloeivorm van een Larix. Aan de rechterkant zie je de mannelijke bloeivorm, gele bloemetjes. Bij elkaar want een Larix is eenhuizig. Die zorgt zelf wel voor zijn voortbestaan. Veel mensen kennen dit verschijnsel niet. Dat komt omdat de Larix pas vanaf een jaar of 15 á 20 gaat bloeien. Als ie dan al niet omgekapt is, zitten de takken met bloeiwijze vaak zo hoog dat het niet opvalt. En hij bloeit ook niet elk jaar. Nu is de tijd, je kunt dus nog op zoek gaan!

Bloeiende-Larix-met-waterdruppels-copyright-YvonnevanderMey


Dinsdag, 25 maart 2014
Queen of the Forest Teer en sereen maar ook sterk en vindingrijk is dit Bosanemoontje. Soms vind je er maar een paar en op andere plekken zie je hele tapijten van dit prachtige plantje. Ze bloeien altijd vroeg in het voorjaar, maar dit jaar wel extra vroeg. Het zijn zonaanbidders en laten de ware schoonheid van het hartje pas zien als de zon de blaadjes raakt.

Bosanemoon-copyright-YvonnevanderMey