Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Witte- en Zwarte Neushoorns

Het verschil tussen witte- en zwarte Neushoorns heeft absoluut niets te maken met hun kleur. Het zijn zeker twee verschillende soorten, maar de namen zijn ontstaan uit een spraakverwarring. De Afrikaners noemden de witte Neushoorn de “Wijde Lip” Renoster, vanwege zijn brede platte lippen.

Toen de Engelsen Zuid-Afrika veroverderden op de Afrikaners, vertaalden zij “Wijde Lip” in “White Lip” en later in White Rhino. Toen er een tweede soort werd ontdekt werd dit automatisch de “Black Rhino” genoemd.

De overeenkomst tussen beiden is makkelijk te onthouden: ze lijken allebei zo uit het Pleistoceen te komen en worden beiden met uitsterven bedreigd. Voornamelijk door stroperij die niet te stoppen lijkt te zijn. Verder zien beide soorten heel erg slecht, maar hun gehoor en reukvermogen is erg goed. Beiden kunnen verbazingwekkend snel en lichtvoetig rennen.

Er zijn grote verschillen tussen beide soorten. De witte Neushoorn is het grootst, en kan wel tot ruim 2500 kg wegen. Hij is snel geïrriteerd, maar lang niet zo snel aangebrand als de zwarte Neushoorn. Hij is een grazer, en leeft dus van grassen, soms wel een uur op dezelfde plek.

?De zwarte Neushoorn is een stuk kleiner, en weegt ongeveer 1200 kilogram. Hij is een “browser” en leeft van twijgen en bladeren. Hij heeft een ongemakkelijk kort lontje, en zal snel een reden vinden om aan te vallen en blijft dan net zo lang aanvallen tot het gevaar naar zijn mening is geweken.

Regelmatig hebben we deze schitterende dieren van heel dichtbij meegemaakt, vaak te voet. Ondanks hun afmeting en kracht, zijn Neushoorns zo kwetsbaar. Deze dieren stropen lijkt bijna op het afpakken van een speeltje van een baby. Na het vrijgeven van de verkoop van ivoor door het CITES in 2008, is de stroperij van neushoorns ontstellend toegenomen. Alleen al in het Kruger National Park worden er honderden neushoorns per jaar gedood om hun hoorn. Een misselijk makend gegeven. Neushoorns hebben al eerder op de rand van uitsterven gebalanceerd, en zijn tot met allerlei strenge maatregelen en programma’s, gered.


Terug