Wildlife foto's door Yvonne van der Mey
Zoeken

Herfstsferen, paddenstoelen en wildfotografie van uit een fotohut bij een wildweide


In één van de kleurrijkste seizoenen, de herfst, is de kans het grootst om prachtige mistsferen vast te leggen. September en oktober zijn ook de topmaanden om paddenstoelen te fotograferen. De Leuvenumse Bossen zijn bekend om zowel de vele prachtige mistsferen (hoge luchtvochtigheid) en de pracht aan paddestoelen.

Daarnaast komt er al het grote wild voor: wild zwijn, vos, ree, das én edelhert. Voor dit laatste dier is de maand september en deels oktober een zeer spannende tijd. Het is dan bronsttijd. De herten laten hun bronstroep (burlen) horen, zoeken op de wildweides hun tegenstanders op om een roedel hindes te veroveren en gaan naar waterplaatsen (een zoel) om af te koelen.

In samenwerking met natuurmonumenten is er in de Leuvenumse Bossen een prachtige fotohut bij een wildweide waar ik af en toe met een kleine groep fotografen naar toe kan gaan. De fotohut is gelegen in rustgebied. Er worden zeer regelmatig wilde zwijnen gezien en af en toe das, vos, ree en edelherten. Door het grasmengsel dat er groeit, komen herten graag grazen.

Bij een vroege workshop (zonsopgang) lopen we vanuit het atelier in het donker naar de fotohut toe. Na twee á drie uur vertrekken we en gaan door met herfstfotografie (landschap, macro, close-up) maar het komt regelmatig voor dat we voor of na de fotohut, nog meer wild zien. We gebruiken een brunch in het bos (picknick). Na afloop kunnen een aantal foto’s in het atelier besproken worden.

De late workshop begint in de middag, met het fotograferen van alle herfstige elementen en na een eenvoudige maaltijd in het bos, lopen we naar de fotohut, waar we tot zonsondergang blijven om te fotograferen. Dan lopen we in donker door het bos terug naar het atelier.

Dit gebied is vrije wildbaan. Er is geen garantie dat er wild gezien wordt en/of dat dieren goed gefotografeerd kunnen worden! De omstandigheden worden wel zo ideaal mogelijk gemaakt.

Door het verschuiven van zonsop- en ondergang, zijn aanvang en einde van deze workshops per datum verschillend.

Er kunnen maximaal maar vier deelnemers mee. Er MOET vanaf statief gewerkt worden.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten. Uiteraard kun je ook gewoon een berichtje achter laten in het gastenboek.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.


365 dagen onbetaalbare natuur

Steeds weer worden de woorden “economie” en “betaalbaar” in één adem genoemd met “natuur”. Economie is belangrijk en natuurlijk moet alles betaalbaar blijven.

Dat gezegd hebbende: er zijn in het leven ook zaken waar geen prijskaartje aan zou moeten hangen. En natuur is zo’n zaak.

Natuur is rustgevend, ontstressend, helend, verbindend, inspirerend, boeiend, maakt blij en gelukkig. Kortom: alles wat je nodig hebt om als mens goed te functioneren, wat weer goed is voor de economie, wordt gegeven door de natuur.

Natuur is onbetaalbaar en laat dat zo blijven.