Wildlife foto's door Yvonne van der Mey
Zoeken

Wildfotografie Asselse Heide & Vliegend Hert (Aardhuis)


Kroondomein ’t Loo, ca. 10.000 hectare bos, heide, parken en landbouwgronden, bestaat uit twee delen: Het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij. Het is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland, en heeft een zeer rijke historie die nauw verweven is met ons Koningshuis.

Tijdens de workshop van 28 juni 2017 gaan we in twee gebieden van ’t Loo fotograferen. Heel vroeg in de ochtend, vanaf 05.30 uur koffie en om 06.00 uur het gebied in, gaan we naar de Asselse Heide, één van de drie heidegebieden van de Houtvesterij. Om daar te komen, lopen we door een prachtig bos, met manshoge bosvarens tussen heel oude, grillig gevormde bomen. Op geen andere plek heb ik ooit zoveel roodgerande Houtzwammen en Tonderderzwammen bij elkaar gezien als hier.

Er worden in dit gebied zeer regelmatig groepjes wilde zwijnen, edelherten en (zwarte) reeën gezien. Tijdens deze workshop, 2 jaar geleden, hebben de deelnemers een onvergetelijke ontmoeting gehad met een zwarte reebok. Ook zijn er vele vogels te zien, waaronder de Veldleeuwerik, Buizerd, Sperwer, Boomvalk (jagend op Libellen) en Havik. Ook Das, Vos en Boommarter komen in dit gebied voor.

Tijdens de eerste uren van de workshop ligt de nadruk op wild- en vogelfotografie. Later in de ochtend zullen we naar een klein ven gaan, waar kikkers en libellen te vinden zijn. Met een beetje geluk zien we er een uitsluipen. Ook is het landschap en het uitzicht in dit deel van het Kroondomein meer dan de moeite waard om te fotograferen.

Rond 11 uur zijn we terug bij de auto, om vervolgens naar het nabij gelegen tweede gebied verder te gaan met fotograferen. We gaan dan in Wildpark Het Aardhuis op zoek naar de grootste kever van Europa: Het Vliegende Hert. Bij aankomst gebruiken we eerst de lunch op de veranda van het landhuis. Vervolgens gaan we op zoek naar deze prachtige kevers. Hopelijk vinden we een paar mannetjes en vrouwtjes die laag genoeg op de bomen zitten om goed te kunnen fotograferen. Altijd heel indrukwekkend om deze dieren te zien.

Verder is er de mogelijkheid om vanaf de wildkansel de edelherten en damherten te fotograferen. Er zullen dan zeker al kalfjes geboren zijn die al met hun moeders in de roedel lopen. Ook zijn er wildzwijn biggetjes die meer dan de moeite zijn om te fotograferen.

Rond een uur of twee drinken we op de veranda van het landhuis nog een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij, en bespreken we de dag. Na afloop van de workshop kan iedere deelnemer een aantal foto’s ter bespreking naar mij toe sturen per email.

2 reacties op “Wildfotografie Asselse Heide & Vliegend Hert (Aardhuis)

  1. Voor mij was het de eerste keer dat ik met deze workshop mee ging. Alleen al het vliegend hert zien is bijzonder! Om het beestje dan ook nog zo mooi te kunnen fotograferen is heel speciaal. De workshop is zoals altijd goed verzorgd en de gids wist meerdere keren wild te spotten tijdens het ochtendgedeelte. Edelherten, wilde zwijnen en reeën gezien en goed foto’s kunnen maken van uitsluipende libellen en andere mooie macro objecten. Mooi!

  2. Wij hebben deze workshop nu inmiddels in drie achtereenvolgende jaren gedaan. Dit is een van de mooiste workshops in het programma van Yvonne. Tijdens een workshop is het zien van wild nooit gegarandeerd, maar we hebben tot nu toe wel elk jaar wild gezien. Eenmaal zelfs een Close Encounter met een zwarte ree. Een onvergetelijk moment. Volg wel strikt de aanwijzingen van Yvonne op. Een bezoek aan de kikkerpoel staat ook op het programma. Hier heb je de mogelijkheid om kikkers en uitgeslopen libellen te fotograferen. Ook paddenstoelen komen we er elk jaar tegen. Het middagprogramma omvat o.a. het fotograferen van het Vliegend Hert. Ook die hebben we elke jaar nog gevonden. Prachtige dieren. Natuurlijk mag het fotograferen van de herten vanuit de mooie schuilhut niet worden vergeten. Een unieke workshop.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten. Uiteraard kun je ook gewoon een berichtje achter laten in het gastenboek.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.


365 dagen onbetaalbare natuur

Steeds weer worden de woorden “economie” en “betaalbaar” in één adem genoemd met “natuur”. Economie is belangrijk en natuurlijk moet alles betaalbaar blijven.

Dat gezegd hebbende: er zijn in het leven ook zaken waar geen prijskaartje aan zou moeten hangen. En natuur is zo’n zaak.

Natuur is rustgevend, ontstressend, helend, verbindend, inspirerend, boeiend, maakt blij en gelukkig. Kortom: alles wat je nodig hebt om als mens goed te functioneren, wat weer goed is voor de economie, wordt gegeven door de natuur.

Natuur is onbetaalbaar en laat dat zo blijven.