Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Kruger National Park in Zuid-Afrika is overstroomt

Afgelopen zondag, 15 januari 2012 ontving ik een bericht van een vriendin, die in het wereldberoemde Kruger National Park woont en werk, waarin ze vermeldde dat de zomer regens erg laat waren en dat ze hoopte het snel zou gaan regenen.

Vanochtend, woensdag 18 januari 2012, ontving ik een bericht dat een groot deel van het Kruger Park bezig was te overstromen. Net als de vreselijke overstroming van 2000 wordt deze overstroming veroorzaakt door een cycloon die over Mozambique heentrekt. Gedurende de dag kwamen de berichten en foto’s binnen en we kunnen nauwelijks bevatten wat we te zien en te horen kregen.

Het stadje Hoedspruit afgesloten en de bewoners zijn met helikopters geëvacueerd, het grootste deel van Kruger National Park (de helft van Nederland ongeveer in oppervlakte) is niet meer toegankelijk, de Blydepoortdam staat op doorbreken. Er valt een hoeveelheid regen die je verstand te boven gaan: bijna 300 mm in 24 uur op een groot aantal plaatsen.

Bruggen en wegen zijn weggespoeld. Een aantal kampen in Kruger worden geëvacueerd, de mensen worden met helikopters weggehaald. Andere kampen, zoals Skukuza en Lower Sabie zijn van de buitenwereld afgesneden. In Skukuza, het hoofdkamp van Kruger National Park is rond 18.00 uur alle elektriciteit uitgevallen, zodat de mensen die daar vastzitten, dit natuurgeweld in het pikkedonker moeten doorstaan. En de weersvoorspellingen waarschuwen dat het ergste waarschijnlijk nog moet komen op donderdag en vrijdag.

Bij de overstroming in 2000 zijn zoveel dieren omgekomen en schade veroorzaakt, en als je nu naar de beelden kijkt, kun je niet voorstellen wat voor ellende de dieren daar nu doormaken.?Ik houd mijn vingers gekruist, wens iedereen daar sterkte en hoop dat “Gaia” spoedig kalmeert.