Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Wild- en natuurfotografie in Afrika


Zolang ik me kan herinneren heb ik altijd al een passie voor Afrika gehad, en het is altijd een diep gekoesterde wens geweest om zelf te ervaren wat nu precies de aantrekkingskracht van Afrika is. Sinds 2001 werken Nico en ik elk jaar een aantal maanden in Afrika, en ik vraag me nog altijd af wat er nu precies zo in dit continent aantrekt. De sfeer, de geuren, de geluiden, de bijna eindeloze uitgestrektheid of de veelheid en verscheidenheid van dieren: ik denk eigenlijk dat het een combinatie van dit alles is. Eén ding is zeker: op het moment dat ik voet op Afrikaanse bodem zet, of het nu in Zuid-Afrika of in Kenia is, voel ik me er direct thuis. Er ontstaat een soort prettige spanning, alsof er elk moment iets moois kan gebeuren.

Fotograferen in Afrika is wel heel anders dan in Nederland. In de eerste plaats is de intensiteit en de kleur van het licht zo anders, dat je daar echt mee moet leren werken. Het ene moment werkt het licht in je voordeel, en het volgende moment zijn de zon en het licht je grootste tegenstanders. Daarnaast is er, door de grote aantallen wild en vogels, de hele dag iets om te fotograferen.

Veel van de dieren die ik daar fotografeer zijn moeilijk om mee te werken. Soms vanwege hun afmetingen, zoals de olifant en de giraffe. En meestal omdat ze gewoon erg gevaarlijk zijn, zoals de leeuw, luipaard, nijlpaard, neushoorns en buffels. Zoals je in de tekst bij sommige foto’s kunt lezen, hebben een aantal van hen ons al een paar keer heel dicht bij een hoop narigheid gebracht.

Vanwege de veiligheid ben je meestal aan het werk in een auto of vanuit een schuilhut. En dat maakt je minder flexibel in het benaderen van de dieren en het omgaan met het licht. Maar daardoor word je steeds creatiever en vindingrijker, zowel technisch als in de compositie van je foto’s. Elke dag die je er daar op uittrekt, is er één vol uitdagingen. Zolang het licht is wil je het gewoon beleven.

Als je zolang in Afrika bent, leer je snel en veel over de dieren die daar leven, en sommige dieren ben ik daar pas echt gaan waarderen, nadat we ze hebben leren kennen, zoals hyena’s en wilde honden.
Ik hoop dat ik je door mijn werk een beetje van Afrika kan laten “proeven”. Als je ooit de kans krijgt om het zelf te ervaren, dan zou ik het meteen doen. In juli 2012 nemen Nico en ik voor het eerst een groep van 8 fotografen mee om Afrika te leren kennen en de prachtige natuur, de unieke sfeer en bewoners vast te leggen op de gevoelige plaat.

** Persbericht ** Luipaard foto wint internationale CIC award