Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Yvonne van der Mey Wild- en Natuurfotograaf

Van harte welkom op mijn website voor een virtuele reis door een klein deel van de ruim 400.000 foto’s die ik sinds 2001 gemaakt heb in Afrika en in Nederland. Elk jaar werk ik, samen met wildschilder Nico Bulder, twee maanden in Afrika en daar ligt de nadruk op wild- en vogelfotografie.

In Nederland woon ik samen met Nico al bijna 30 jaar midden in de Leuvenumse Bossen. De inspiratie voor mijn werk vind ik bij wijze van spreken op de deurmat, elk moment van de dag. Ik hoef dus nergens heen, ik ben er al. Door zo intens met de natuur samen te leven, krijgen schijnbaar onbelangrijke dingen een veel grotere betekenis. In Nederland ligt de nadruk op natuurfotografie, met veel aandacht voor “gewone” details. Van niets, iets maken is een voortdurende uitdaging.

Een belangrijk onderdeel van mijn werk is het geven van workshops en cursussen in natuurfotografie, het organiseren van fotografie weekenden (zoals in maart 2012 naar Texel) en af en toe fotoreizen (o.a. naar Zuid-Afrika in juli 2012). Altijd met kleine groepjes (8) deelnemers. Samen natuurfotografie intens beleven, plezier en de overdracht van kennis over fotografie en natuur, staan steeds voorop.

“Respect voor alles wat leeft”, “van kijken naar zien”, “keep it simple”, “less is more” zijn belangrijke principes in mijn werk. En niet alleen in woorden, maar meer nog in daden. Bewust bezig zijn met en in de natuur geeft een intens gevoel van rust en geluk. Dat is (onder andere) wat ik anderen graag door middel van mijn werk wil laten ervaren. Om dat gevoel vervolgens vast te kunnen leggen op foto is een geweldige manier om je vrije tijd door te brengen.

Ik fotografeer vrijwel uitsluitend dieren die in vrijheid leven. Bij de enkele foto’s van dieren in gevangenschap wordt dat aangeven door (c)aptivity. Bij elke foto die ik maak staat respect voor en het welzijn van het onderwerp zonder uitzondering op de eerste plaats. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn foto’s worden niet te manipuleren met software. De natuur is al zo mooi, daar hoef ik niets meer aan toe te voegen. Met kennis, tijd en heel veel geduld krijg je uiteindelijk toch wel de foto’s die je wilt. De bewerking (conversie) van mijn foto’s stemt overeen met hetgeen er in een “ouderwetse” doka gedaan kan worden.

Ik hoop dat het zien van mijn werk je veel plezier, kennis en inspiratie geeft. Alle foto’s, teksten en cursusmateriaal zijn beschermd door het auteursrecht. Als er vragen of opmerkingen zijn over de foto’s of over de locaties, dan ontvang ik die graag via het contactformulier.

Hartelijke groet,

Yvonne van der Mey