Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Cursus “Compositie, Licht en Creativiteit” (meer gevorderde fotograaf)

zaterdagen 11 november en 25 november 2023 Reserveren

NOG DRIE PLAATSEN BESCHIKBAAR!

Deze boeiende cursus is bedoeld voor de wat gevorderde fotograaf en wordt gegeven op zaterdag 11 november 2023 en zaterdag 25 november 2023, op twee prachtige locaties op de Veluwe.
Dit keer dus midden in de herfst, het seizoen met zoveel prachtige kleuren van paddenstoelen en mistsferen.

Drie zeer belangrijke pijlers van alle (natuur)fotografie disciplines worden dan behandeld in theorie én praktijk. Deze onderdelen van fotografie zijn niet afhankelijk van merk of kostprijs van je apparatuur, maar hebben alleen met jou als fotograaf te maken, de vrouw of de man achter de camera dus.

“De compositie” waarmee je foto en onderwerp valt of staat. Werken met negatieve ruimte, hoe maak je gebruik van de sterkste punten in het beeld. Hoe maak je je verhaald duidelijk in je foto? Hoe componeer je het beeld dat precies zegt wat jij wilt? Leer goed gebruik te maken van perspectief en lijnenspel. De compositie is minstens net zo belangrijk als een goede belichting en een boeiend onderwerp en is zeker geen makkelijk onderdeel. Er zijn regels voor compositie, maar soms vraagt de creativiteit om daar vanaf te wijken.

“Het licht” dat zowel je grootste vriend als je ergste vijand kan zijn. Hoe gebruik je het licht op zijn voordeligst, wat doe je met de kleurtemperatuur (witbalans), wat is het verhaal van kleuren, creëer met licht de uitstraling die je wilt. Op deze cursus wordt alleen met natuurlijk licht gewerkt. En met (naar keuze) met reflectieschermen. Niet alleen de aanwezigheid van licht is belangrijk, maar ook de intensiteit, de kleurtemperatuur en hoe de fotograaf er mee omgaat is bepalend voor de kwaliteit van de foto. In deze cursus hoort ook een stukje kleurenleer.

“Creativiteit” is de meest ongrijpbare van de drie maar ook onmisbaar bij elke artistieke uiting. En ook de meest boeiende, want hierbij zet je je eigen stijl neer. Out of the box denken en een rijke fantasie helpen je goed op weg. Creativiteit maakt het verschil tussen een “technisch goede foto” en een “foto-met-WOW-factor”. Creativiteit zorgt ervoor dat het beeld net even anders gepresenteerd wordt dan anderen doen. Je foto het verhaal laten vertellen is het doel.

Zowel de compositie als creativiteit vragen veel oefening, omdat voor beide onderdelen de manieren van toepassing bijna oneindig zijn.

Deze cursus wordt gegeven op zaterdag 11 november 2023 en zaterdag 25 november 2023, met 2 weken tussen de beide cursusdagen dus, zodat de cursisten even kunnen oefenen met de compositie voor ze aan de tweede cursusdag beginnen. De theorie van de ochtend, wordt ’s middags in de praktijk gebracht. Er wordt regelmatig met opdrachten gewerkt, die tijdens de cursusdagen worden uitgevoerd. Er wordt op twee verschillende locaties gefotografeerd, maar het begin is beide dagen in het atelier op de Veluwe.

3 reacties op “Cursus “Compositie, Licht en Creativiteit” (meer gevorderde fotograaf)

 1. Hallo Yvonne,

  Graag wil ik mij opgegeven voor de cursus Compositie, licht en creativiteit.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  vriendelijke groet,

  Chris Schaap

 2. Dit was het logisch vervolg op de gevolgde Basiscursus. Een enorme verdieping op de al eerder opgedane kennis. Creativiteit is zo leuk in fotografie, het maakt je beelden zoveel interessanter. Overigens wel een discipline waarin je handiger wordt, waarbij je makkelijker “kijkt” naarmate je er meer mee bezig bent. Maar eigenlijk is dat met alles “oefening baart kunst” . Leuk is het om de progressie te zien in de kwaliteit van je foto’s.

 3. Dit is de laatste cursus die ik bij Yvonne heb gedaan. Ik was al bij een aantal cursussen geweest en dacht dat ik het nu allemaal wel wist. Haha, echt niet, ik kom elke keer weer met tips terug om nog mooiere foto’s te maken. Het enige dat ze me niet kan leren is meer tijd vrij te maken voor de fotografie. Ook bij deze cursus heb ik weer veel geleerd. Ik heb er een paar hele mooie foto’s aan over gehouden waar ik best trots op ben.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.