Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Zoveel verschillende prachtige beelden in zo’n korte tijd

Drie dagen fotograferen in drie gebieden van Natuurmonumenten

Eén van de leukste en meest uitdagende kanten van het beroep van fotograaf, is het aanleggen? van een ruime en afwisselende collectie foto’s (stock). De tijd dat je als fotograaf voor elk klusje door een opdrachtgever op pad werd gestuurd is helaas voorbij. Je moet altijd een voorraad goed materiaal klaar hebben. Dus ben je elk moment dat er iets aparts te beleven is in de natuur buiten om te fotograferen. Eerlijk gezegd is er maar zelden geen reden voor mij om aan het werk te gaan.

Sneeuw en ijs hebben, naast een heleboel ongemakken, een magische aantrekkingskracht. Ik werk graag en veel in de gebieden van Natuurmonumenten. Vorige week kwam het net zo uit dat ik drie dagen achtereen in drie verschillende gebieden van Natuurmonumenten aan het werk was. Bij het verwerken van het materiaal was het opvallend dat ik zoveel verschillende beelden bij elkaar gebracht had in slechts drie dagen. Water, vogels, zoogdieren, verschillende landschappen, mens & natuur en cultuur: bijna alle disciplines van natuurfotografie kwamen aan bod.

9 februari 2012: ijs in de Hierdense Beek (Leuvenumse Bossen)

De eerste werkdag op donderdag was op één van mijn favoriete plekken: de Hierdense Beek in de Leuvenumse Bossen. Door de overvloedige regenval voorafgaande aan de sneeuw en ijs periode, waren er grote delen van het bos rondom de beek overstroomt. De Beek was deels bevroren en door de voortdurende waterstroom die erover heen spoelde, wijzigde de vorm van het ijs voortdurend. Voeg daarbij prachtig warm licht aan het einde van de middag, en het plaatje was compleet. Urenlang genieten en met veel prachtig en uniek beeldmateriaal naar huis. De kou was intens door de wind en de sneeuw die er lag. Gek genoeg merk je daar heel weinig van zolang je intensief geconcentreerd bezig bent. Maar op het moment dat je opkijkt en ziet dat de zon al een heel eind gezakt is, voel je ineens dat je in de sneeuw gezeten hebt met een niet-waterdichte broek, en begint het rillen om weer warm te worden. Een stevig marstempo naar de auto hielp om wat sneller op gewarmd te raken. Het thema van die fotosessie was water, licht en ijs.

10 februari 2012 De Wieden: Water, licht, ijs, vogels en Konikspaarden

Op vrijdag ben ik naar De Wieden in Overijssel gereden om te gaan fotograferen op advies van één van de boswachters. Geen seconde spijt gehad. Wederom was het buitengewoon mooi licht, en ook buitengewoon koud. De batterijen van de camera’s gingen minder dan de helft van de normale tijd mee. Het gevoel in mijn gezicht, handen en vingers ook trouwens.

Ik had stilletjes gehoopt op het zien van een Roerdomp, maar daar was het veel te druk voor met schaatsers. Wel twee prachtige grote Zilverreigers, Ganzen, Knobbelzwanen, Blauwe Reiger, een Aalscholver, een Roodborst die aandacht nodig had en….. een groep Konikspaarden die vlakbij in het riet stonden. Soms liepen de paarden over het ijs in het mooist denkbare licht. Op twee momenten werd het heel spannend: één van de paarden trapte door het ijs en een ander paard gleed uit op het ijs. Beide dieren slaagden erin weer goed op de been te komen gelukkig.

Ik heb gefotografeerd tot ik zo koud was dat de rillingen niet meer te bedwingen waren en het licht zijn mooiste tijd gehad had en heb een meer dan geweldige middag gehad. En het gebied was weer zo anders dan de dag ervoor. Het thema van die dag was water, licht, ijs, vogels en wilde paarden.

11 februari 2012 Landgoed Oldenaller: een landhuis, prachtig licht en sfeer

Op zaterdag gaf ik de derde cursusdag van de Basiscursus Natuurfotografie. Deze dag wordt altijd op Landgoed Oldenaller gehouden omdat daar zoveel prachtige lijnen zijn waar de cursisten mee kunnen leren werken. We gebruiken daar de eigen accommodatie van Natuurmonumenten, en dat heeft een geweldige sfeer. Maar het is er ook steenkoud in de winter. Er is een prachtige grote houtkachel aanwezig en na 2 uurtjes stoken is het er best behaaglijk.

Om de cursisten een enigszins warm welkom te kunnen geven, ben ik die ochtend al om 7 gearriveerd om de houtkachel aan te maken. En toen zag ik door de grote ramen ineens hoe mooi het licht was, en uiteraard ben ik eerst naar buiten gegaan om te fotograferen. Dat moment komt immers nooit meer terug. Het speciale licht en de prachtige kleuren zijn de hele dag gebleven. In de middag, tijdens het praktijkdeel van de cursus, konden de deelnemers het speciale licht en kleuren zelf vastleggen.

Er waren volop schaatsers op de “slotgracht” en in combinatie met het landhuis gaf dat een echt “Oudhollands” sfeertje. De zonsondergang was oogverblindend mooi. Het thema van die dag was licht, vormen en sfeer.

De drie gebieden zijn zeer verschillend maar ze hebben met elkaar gemeen dat er het hele jaar door, in elk seizoen prachtige momenten zijn vast te leggen, zonder dat je daar nou apart veel moeite voor hoeft te doen. Het is altijd een feest om daar te kunnen zijn!