Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Natuurbeleving is niet voor één maar voor iedereen!!

Een deel van mijn werk is mensen mee nemen de natuur in en ze laten zien welke schoonheid er niet direct zichtbaar is. En dat leggen we dan vast op foto. “Natuurbeleving” wordt dat nu genoemd door alle grote natuurorganisaties.Ik vind dat een mooi woord dat ook best het gevoel omschrijft dat je ondergaat als je iets moois ontdekt in de natuur.

Ik gun iedereen zijn of haar genoegen en plezier, ook in de natuur. Maar ik zie nog steeds niet een goede reden waarom één mens al het plezier mag hebben, boven het plezier van tientallen. Ik doel hier op het plukken van Paddenstoelen. We leven in een wereld waarin echt alles te koop is. Ook de meest uiteenlopende soorten paddenstoelen om te eten. Daarnaast kun je allerlei kweekculturen kopen waardoor je heerlijke paddenstoelen zelf kunt kweken in een donker hoekje van je schuur, ze oogsten en eten. Puurder kun je het niet bedenken.

Waarom nou toch die wondertjes van de natuur in de natuur plukken, zodat anderen het geluk niet hebben om ze te zien of te fotograferen? Waarom het plezier van één op laten weten tegen het geluk van velen?

De foto hieronder maakte ik een paar dagen geleden, bijzonder, twee soorten bij elkaar, allemaal zo gaaf en mooi. De vier Vliegenzwammen waren nog niet open. Ik was zo benieuwd hoe het “eindresultaat” eruit zou zijn. En met mij degenen die bij me waren.

U voelt ‘m al aankomen: niemand zal ooit weten hoe mooi ze geweest zouden kunnen zijn geweest. Heel kort nadat ik er geweest was en deze foto gemaakt heb, is er iemand geweest die alle paddenstoelen heeft afgesneden. En de Vliegenzwammen zijn giftig, dus niet voor de pan. Misschien voor een herfstmandje op tafel of zo.

Als je nou nog eens in het bos bent en je overweegt paddenstoelen te gaan plukken, denk dan eens heel even aan iedereen die nog na je komt: ouderen, kinderen, mensen die ze graag gezien zouden hebben. En die ze niet meer kunnen zien als je ze plukt en meeneemt.

Je maakt héél veel mensen blij als je ze laat staan!!!

Twee-soorten-wonderen-copyright-YvonnevanderMey