Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Kaapse Buffels

De buffel is een lid van de Big Five die alle respect verdiend. Er worden veel aparte eigenschappen aan deze dieren toegedicht: ze zouden jagers achtervolgen, ze zouden wraak nemen op jagers en zo zijn er meer mythen.

Feit is dat het machtig grote en zware dieren zijn, die meestal in grote kuddes leven, en die zeer waakzaam kunnen zijn over het welzijn van de kudde. Soms duurt het even voordat de groepsbeslissing genomen wordt om aan te vallen. Maar geen troep leeuwen zal het in zijn hoofd halen om in de buurt te blijven als een kudde buffels aanvalt.

Een lastige eigenschap van een buffel is dat ze nogal snel overstuur kunnen raken (stampeding), om redenen die alleen de buffels kennen. Eén buffel kan schrikken van een vogel, gaat rennen en vervolgens slaat de hele kudde op hol. En dáár wil je niet mee in aanraking komen. Als je auto in de weg staat, gaan ze er desnoods overheen.

Wij hebben ooit te voet een stampede van buffels meegemaakt, en dat maak ik liever nooit meer mee. Het gedreun van de hoeven, het geloei en het stof: het staat in mijn herinnering gegrift. En op het moment dat je opgelucht ademhaalt omdat de kudde van je weggerend is, zie je de ontzetting op het gezicht van de rangers: want zonder aanwijsbare reden is de kudde omgedraaid en komt nu recht op je af. Dát is zo des buffels.


Terug