Wildlife foto's door Yvonne van der Mey
Zoeken

Leeuwen

Het tweede lid van de Big-Five familie die hoog op het verlanglijstje staat van vrijwel iedere bezoeker van reservaten in Afrika, en niet te vergeten van natuurfotografen. “De koning der dieren” spreekt tot een ieders verbeelding. Dit dier wekt bij de meeste mensen zowel bewondering als angst. Een oeroud “herkennen” van het dodelijke gevaar dat dit dier belichaamd.

We hebben zeer vele ontmoetingen met in het wild levende leeuwen gehad, en ze waren stuk voor stuk de moeite waard om te onthouden. Een enkele keer liep zo’n ontmoeting nog maar net goed af. Soms was het een aanval als we te voet door de bush gingen, dan weer probeerde een overmoedige leeuw mij uit de auto te peuteren. Af en toe deelden we een kamp met een leeuwenpride, en hielden ze ons ’s nachts lekker bezig. Overdag hebben ze nog wel wat respect voor mensen. Anders wordt het ’s nachts: dan behoort de bush of de woestijn aan de leeuwen. Dat wordt duidelijk als je ze ’s nachts ontmoet: zeer intens zullen ze je fixeren en zonder angst aanvallen als je binnen bereik komt. Een oude ranger vertelde dat in Afrika de opvatting heerst dat als een leeuw je diep in de ogen gekeken heeft, er twee gaatjes in je ziel gebrand zijn. Of dat zo is weet ik niet. Maar het is een feit dat je zo’n ontmoeting niet meer vergeet.


Terug


365 dagen onbetaalbare natuur

Steeds weer worden de woorden “economie” en “betaalbaar” in één adem genoemd met “natuur”. Economie is belangrijk en natuurlijk moet alles betaalbaar blijven.

Dat gezegd hebbende: er zijn in het leven ook zaken waar geen prijskaartje aan zou moeten hangen. En natuur is zo’n zaak.

Natuur is rustgevend, ontstressend, helend, verbindend, inspirerend, boeiend, maakt blij en gelukkig. Kortom: alles wat je nodig hebt om als mens goed te functioneren, wat weer goed is voor de economie, wordt gegeven door de natuur.

Natuur is onbetaalbaar en laat dat zo blijven.