Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Luipaarden

Misschien wel hét lid van de Big-Five die het liefst gezien en het moeilijkst gevonden wordt. Het prachtig gevlekte Luipaard (niet te verwarren met het Jachtluipaard of Cheeta) is een geweldige jager en een uitstekende klimmer. Als een luipaard na het slaan van een prooi een boom inklimt met een dier in zijn bek dat soms net zoveel weegt als hijzelf, is dat een onvergetelijke aanblik.

Maar het zien van een luipaard is geen vanzelfsprekendheid. In Afrika heb ik een oude ranger horen zeggen”You only see Leopard, when Leopard wants to be seen”. En na alle tijd die ik in de bush heb doorgebracht ben ik ervan overtuigd dat hij de waardheid spreekt. Luipaarden lijken soms in het niets te verdwijnen, en ook uit het niets te verschijnen.

De meeste luipaarden heb ik gefotografeerd in het Kgalagadi Transfrontier Park en het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Hier is ook de foto gemaakt waar ik de CIC-Award mee gewonnen heb.

Luipaarden zijn mysterieus in alle opzichten. Ze komen en gaan wanneer ze willen. Luipaarden kunnen niet buitengesloten worden en ook niet binnengehouden. Van alle grote katten zijn luipaarden het meest succesvol en komen als enige van de Big-Five ook buiten de reservaten voor. Als je in een buitengebied bent in Afrika, moet je er voor je eigen veiligheid vanuit gaan dat er luipaarden in de buurt kunnen zijn. Een luipaard is niet erg groot maar wel een dier om rekening mee te houden. Deze kat kan “denken”. Het is bekend dat zij soms wekenlang mensen observeren, om dan ineens toe te slaan. De vaste bezigheden worden benut om volgens plan de prooi te doden.

Een aantal van de foto’s op deze pagina zijn gebruikt door de Universiteit van Kaapstad in een boekwerk die gebruikt wordt om Luipaarden te identificeren.


Terug