Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Unieke 17-daagse FOTOREIS NAAR ZUID-AFRIKA (Juli 2013)

Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik in Afrika de juiste mensen tegenkwam die een fotoreis naar zuid-afrika konden organiseren zoals ik het voor ogen had. Maar dat is nu eindelijk gelukt. Een zeer ervaren ranger heeft hét perfecte fotomobiel en hij neemt ons elke dag weer mee door het Kruger National Park op zoek naar mogelijkheden voor ons om de mooiste beelden te maken.

Op 4 juli 2013 vertrekken Nico en ik naar Zuid-Afrika, en is er een mogelijkheid voor 6 fotografen om 16 dagen lang met ons door het wereldberoemde Kruger National Park in Zuid-Afrika mee te reizen en te fotograferen. Het Kruger NP is een zeer veelzijdig natuurgebied, met een oppervlakte van 20.000 km2 (ongeveer de helft van Nederland).

Van zonsop- tot zonsondergang fotograferen: 147 soorten zoogdieren, waaronder de Big-Five en ruim 500 soorten vogels, adembenemend mooie zonsop- en ondergangen en landschappen. Het speciaal voor fotografen gebouwde voertuig geeft iedereen de kans om 360 graden rond te fotograferen. Waar het wild dus ook opduikt, je kunt het vastleggen. In het voertuig zijn 220V stroompunten en er zijn beanbags aanwezig. Er reist een speciaal ingerichte trailer mee om tussen het fotograferen door in de bush ontbijt, lunch en koffie/ thee te maken (picknick).

’s Avonds bij het kampvuur genieten van het geschetter van olifanten of het indrukwekkende gebrul van een leeuw. Elke avond worden de foto’s van de deelnemers besproken, en de gehele dag ben ik aanwezig voor hulp, advies, training en begeleiding. Twee mensen zullen de hele dag door het wild en vogels opzoeken. Er zal naast fotografische kennis en vaardigheden, ook veel kennis over de Afrikaanse natuur en dieren overgedragen worden (essentieel voor een natuurfotograaf).

De organisator heeft accommodatie voor ons geboekt in zowel het zuidelijke deel (Olifantscamp, het rustieke camp Balule, Biyamiti en Berg & Dal) als in het noordelijkste deel van het Krugerpark. Hier verblijven we in Mopani, Shingwedzi en Punda Maria. Dit is het “oude Kruger”, waar de stilte nog de boventoon voert. We zullen halverwege de reis een nacht door brengen in de bush, in een fotohut. In de fotohut zijn bedden beschikbaar om te slapen, maar daar zal niet veel van komen. Deze hut staat aan een drinkplaats, en er zal dus de hele nacht een komen en gaan zijn van wild. Een nacht in de Afrikaanse bush doorbrengen, is een onvergetelijke ervaring die niet veel mensen hebben.

Het verblijf is in tweepersoons bungalows, tenten of tweepersoons kamers. Het is vaak eenvoudige, maar kraakheldere accommodatie, met goede bedden. We zorgen samen voor de maaltijden. Dit soort klussen doen we met elkaar. Overdag zal dat als picknick zijn, ’s avonds als een goede, gezonde en lekkere maaltijd buiten bij het vuur.

Een aantal weken voor vertrek zal er in het atelier in Elspeet een “Meet & Greet” gehouden worden, waarbij de deelnemers elkaar kunnen leren kennen. Nico zal tijdens de reis regelmatig filmen, en na afloop ontvangt iedere deelnemer een filmverslag op dvd van deze unieke reis.

De kosten van deze unieke fotoreis zijn 2.450 euro per persoon

Deze fotoreis is inmiddels voorbij, het was een mooie ervaring zoals je uit de commentaren van de cursisten kunt zien.

Inbegrepen zijn: alle maaltijden gedurende het volledige verblijf in Kruger National Park, de entree in het Park (ca. 105 euro p.p.), alle accommodatie, het vervoer in het Park, de transfers van- en naar het vliegveld, dvd van de reis, Meet &Greet, en de fotobegeleiding gedurende de gehele reis.
Niet inbegrepen zijn: tickets (afhankelijk van maatschappij en route vanaf ca. 1150 euro incl. domestic flights), uitgaven van persoonlijke aard, alcoholische versnaperingen en reis- en annuleringsverzekering.

Het Krugerpark is gebied waar Malaria voorkomt. In de winter zijn er bijna geen muggen en is de kans op besmetting klein, maar iedere deelnemer kan er uiteraard voor kiezen om malariaprofylaxe in te nemen.

Deze fototrip kan als een op zich zelfstaande reis gemaakt worden. Dat betekent dat het mogelijk is om met mij mee te reizen naar het Kruger op 4 juli, en dat je op 19 juli zelf weer terugvliegt naar Nederland, waar je dan de 20e aankomt (ik blijf er nog ruim een maand werken).

Het is natuurlijk ook mogelijk om je verblijf nog te verlengen en een ander deel van Zuid-Afrika te bezoeken, of nog een tijdje zelf het Kruger in te gaan. Voor zover mogelijk wil ik bij het organiseren adviseren/assisteren. Ook kun je deze trip doen als je al in Zuid-Afrika bent. De enige data die vaststaan zijn het begin in Phalaborwa op 4 juli en het einde in Nelspruit op 19 juli.

Er is een mogelijkheid om lange lenzen en full frame bodies ter plekke te huren van de merken Canon en Nikon. Een prijsopgave stuur ik je op verzoek toe.

Deze reis is inmiddels volledig volgeboekt. Er zijn wel weer plannen voor een volgende trip. Na inschrijving op de reis dient er een aanbetaling gedaan te worden. Het restantbedrag van dient uiterlijk 9 weken voor vertrek voldaan te zijn.

Voor serieuze belangstellenden is er een overzicht van de reis van dag-tot-dag beschikbaar.

Mocht je nog meer informatie willen over deze unieke fotoreis, dan hoor ik dat graag van je. Via email yvdm@yvonnevandermey.nl zal ik je zo snel mogelijk van een antwoord voorzien.


Hieronder kun je een aantal reacties lezen van cursisten van de 2013 editie

Renate van den Boom

In juli 2013 ben ik met Yvonne naar Zuid-Afrika gereisd. Op het programma stonden Kruger National Park en Greater Makalali Private Game Reserve. Een jaar lang heb ik enorm uitgekeken naar deze fotografiereis en het is nog mooier geweest dan ik had gehoopt! Prachtige natuur, ontzettend veel en mooie sightings, meer dan 130 verschillende soorten vogels, prachtig licht, heel veel fotografie en een ontzettend leuke groep! De accomodatie was in elk opzicht goed. Ik was wel benieuwd wat ik zou vinden van het dagenlang fotograferen, maar voor mij is het alleen maar een grotere hobby geworden. Door ruim twee weken lang alleen maar met fotografie bezig te zijn, heb ik in korte tijd zo ongelooflijk veel geleerd. Het is erg fijn dat Yvonne steeds adviezen en tips kan geven gedurende de hele reis. En dankzij de gidsen Dave, Robin en Claudia kwamen we ontzettend veel te weten over alle aspecten van de Afrikaanse natuur, geweldig! De dagen zijn lang en intensief: de hele dag spotten en fotograferen vanuit de grote auto en in de avond gezamenlijk eten koken, afwassen, geheugenkaartjes ontladen, alle batterijen opladen, foto’s uitzoeken en bespreken en dan weer heel tevreden het bedje inrollen, want de volgende dag begint weer erg vroeg! Door de ontzettend prettige sfeer in de groep liep dat allemaal gesmeerd gelukkig! De hele reis was prima verzorgd. Al met al kijk ik terug op een fantastische reis en ik ben heel blij met de foto’s die ik heb kunnen maken (www.renatevandenboom-natuurfotografie.nl)!

Annie de Vries

Toen de nieuwsbrief uitkwam met daarin de eerste details over de Afrika-reis was ik direct enthousiast. Maar omdat mijn “fotomaatje” en vriendin, andere plannen had voor haar zomervakantie, ging dit plan ook direct weer de koelkast in. Toen…….eind augustus 2012 tijdens de “Terugkomdag” bleek dat er nog 1 plekje vrij was, begon het ontzettend te kriebelen.

In no time alsnog heb ik toen besloten om mee te gaan en heb daar absoluut geen spijt van gekregen Het is een fotoreis geworden met onvergetelijke herinneringen. We zijn op schitterende plekken geweest, hebben African wildlife van heel dichtbij gezien, sommige dieren zelfs zo dichtbij dat je ze bijna aan kon raken.
We zijn serieus geweest, hebben tranen gelachen, kortom van alles is de revue gepasseerd 🙂 De eerste dagen heb ik zelf als een soort van “marathon” beleefd.

Je moest in het ritme komen van vroeg op, zorgen dat je alles bij je had, op safari van voor zonsopkomst tot tegen zonsondergang, thuiskomen, foto’s offloaden en drie te bespreken foto’s uitzoeken van de dag ervoor,
batterijen tijdig weer opladen, helpen met eten voorbereiden, eten, afwassen, foto’s bespreken en op tijd naar bed, want de volgende dag begon het weer van voren af aan. Maar…………………het is het allemaal zo vreselijk waard geweest!! En wat werden we handig en georganiseerd 🙂

Door nalatigheid van de ranger waar Yvon afspraken mee had gemaakt, heeft ze in de laatste periode voor ons vertrek een groot gedeelte van de reis om moeten gooien, wat haar ontzettend veel energie heeft gekost.
Maar achteraf zijn wij als groep hem erg dankbaar geweest, want beter dan nu hadden we het niet kunnen treffen. Een schitterende locatie als Kristi’s Kamp in het Greater Makalali Private Games Reserve is last minute ingevoegd, met Robin van den Berg en Claudia Schnell, die ons als rangers en gastheer/-vrouw hebben begeleid. Fantastische mensen in een prachtige omgeving!

En niet te vergeten “onze” Dave! Dave die ons, buiten de 5 dagen in Kristi’s Kamp” om, de hele reis begeleid heeft. Hij maakte voor ons gewoon deel uit van de groep. At en sliep bij ons, chauffeurde ons, leerde ons vreselijk veel over de Afrikaanse natuur en op zijn beurt leerde hij veel op het gebied van fototgrafie. Zijn belangrijkste leermoment was “Don’t crop!”

Yvonne en Nico kennen veel mensen in Afrika in en om het Krügerpark, en kennen de mooiste plekjes daar als hun broekzak. Wij hebben daarvan mee mogen genieten. Yvon, die niet alleen een fanatastische fotografe is, maar ook ongekende blijkt talenten te hebben op het gebied van kookkunst. Iedere avond toverde zij weer een heerlijk maaltijd voor de hele club op tafel. Nico heeft als een soort van gezagvoerder, onze co-piloot/ ranger Dave naar de mooiste plekjes genavigeerd en gezorgd dat wij de beste posities kregen om vanuit het safarivoertuig te fotograferen. Wij kennen uiteraard allemaal de prachtige natuurfilms van Nico op YouTube, maar ook voor en van onze groep heeft hij schitterende opnames gemaakt, waarvan de eersten inmiddels op YouTube verschenen zijn.
Natuurlijk was het spannend om met een groep mensen op pad te gaan die je deels van een of meerdere workshops kende, maar wat weet je verder van elkaar? Als betrekkelijk vreemden start je de reis, maar al snel bleken we uitstekend met elkaar overweg te kunnen en vormden we een hechte groep. We hebben ontzettend veel lol met elkaar gehad, de klik was er!

Van te voren heb ik me afgevraagd of het me zou bevallen om ruim 2 weken lang met een fotocamera op mijn schoot te leven, ik kan nu zeggen………het smaakt naar meer! Door zo’n periode zo intensief met fotograferen bezig te zijn, leer je veel. Het resultaat bestond uit thuiskomen met duizenden foto’s, waarvan het terugkijken, uitzoeken, converteren en hierbij herbeleven een feestje op zich is. Ook al zitten hier al de nodige uren in en is het nog lang niet klaar 🙂

Al met al een was het een reis om nooit meer te vergeten met herinneringen die niemand ons meer afneemt. Kortom geweldig!

Nicole de Moei

In juli was het eindelijk zover de grote reis kon beginnen. ‘s-Morgens vroeg eruit, heel de dag dieren spotten en heeeeel veeeeeel fotograferen. Gezellig op zijn tijd met z´n allen wat eten en daarna weer verder. We hebben alles uit de dag gehaald wat mogelijk was. We hebben schitterende, spannende en gezellige momenten gedeeld, schitterende, spannende en stoere dieren en landschappen beleefd, schitterende, spannende en kleurrijke vogels gespot en dan nog zo veel meer! Kortom een groep, een gids, een land, een reis om nooit te vergeten. Yvonne en Nico bedankt, kan niet wachten tot de volgende reis.

Ruud Mulder

De Afrikareis was geweldig! Ik kan mij voorstellen dat Yvonne en Nico het verslavend vinden. Elke ochtend bij zonsopgang in de jeep en dan vond ik het jammer dat we 12 uur later moesten stoppen omdat de zon onderging. Als ik zie hoe mijn foto’s verbeterden in met name de eerste week dan is het alleen al daarom een aanrader. Buiten de prachtige indrukken en de gezelligheid in de groep. Een fantastische ervaring die smaakt naar meer. Verslavend?