Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

1001 klaprozen

Voor mij een echte passie!

Natuurlijk zijn Klaprozen, ook wel Papavers genoemd, ook wilde bloemen, maar ze krijgen op mijn website een aparte pagina omdat ik ze nóg specialer vind dan andere (wilde) bloemen. Ik vind het soms moeilijk om voorbij te lopen aan een mooie bloem zonder die schoonheid op de foto te zetten. Maar bij Klaprozen is dat bijna onmogelijk. Als een magneet wordt ik er naar toe getrokken en vaak blijf ik fotograferen tot ik echt niet meer kan blijven of tot alle geheugenkaarten vol zijn.

Waarom die passie voor Klaprozen? Misschien is het de kleur. Het rood van een Klaproos is helder en sprankelend. Het maakt je vrolijk, en rood is toevallig ook één van mijn favoriete kleuren.

Maar ik denk dat de kleur niet het enige magische aan een Klaproos is. Een Klaproos lijkt zo fragiel als hij staat te deinen en buigt in de wind. Aan de andere kant groeit en bloeit een Klaproos op plekken waar, behalve gras, verder amper of niets wil groeien. Je ziet ze regelmatig op bouwplaatsen, waar je niets moois zou kunnen verwachten.

De vormen van de dunnen bloembladeren zijn zo sierlijk, en bij geen enkele bloem hetzelfde. Er zijn maar weinig bloemen zo geschikt om met het licht erachter te fotograferen als Klaprozen. En in alle vormen van creatieve belichting doen ze het goed: zowel in High-Key als in Low-Key is een Klaproos een prachtig onderwerp.

Er zijn veel soorten Klaprozen, waarvan de “Slaapbol” ofwel de Papaver Somniferum, de allerbekendste is. Hieruit kan opium gewonnen worden. Maar er zijn nog meer soorten en ook meerdere kleuren. Van helder, sprankelend rood, tot wit, geel, roze en donkerrood.

De titel van deze speciale pagina is “1001 Klaprozen”. Of het er werkelijk al zoveel zijn, betwijfel ik. Maar dat het er ooit zoveel worden, dát weet ik zeker.