Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Basis cursus natuurfotografie

zaterdagen 2, 16 en 30 september en 21 oktober 2023 Vol Reserveren

UPDATE: ER IS NOG ÉÉN PLAATS VRIJ!

Deze fantastische vierdaagse cursus is bedoeld voor zowel de beginnende als de iets gevorderde fotograaf. De cursus behandelt de gehele basis van het fotograferen en hiermee wordt een prima uitgangspunt gecreëerd voor elke discipline van fotografie.

Deze tweede basiscursus van dit jaar wordt gegeven op de zaterdagen 2, 16 en 30 september en 21 oktober 2023.

Deze veelzijdige cursus natuurfotografie heeft 30 echte lesuren waarvan in ieder geval 14 uren praktijk! In de ochtenduren wordt op een logische manier de theorie van het fotograferen behandeld, gebaseerd op de praktijk van alledag. Na de gezellige en uitgebreide lunch, gaan we op één van de prachtige locaties op de Veluwe, de theorie in de praktijk brengen. Door deze lesmethode blijft de informatie goed in het geheugen bewaard en merk je dat per cursusdag je vaardigheden toenemen.

Deze cursus wordt aan het einde van de zomer en in de herfst en dat is een heel bijzondere tijd.

Er zijn ongelofelijk veel mooie onderwerpen en sferen vast te leggen in deze tijd. De 33 cursusdag valt samen met de hoogbronst van het edelhert. Die dag beginnen we al heel vroeg, rond half zeven, zodat we bij zonsopgang in het bos zijn om hopelijk iets van dit spektakel mee te maken (onder de voorwaarde van geschikt weer).

Een greep uit de onderwerpen die behandeld worden: compositie en “zien” van onderwerpen, lichtmeting, diafragma, sluitertijden, ISO-waarden, witbalans, histogram, belichtingscompensatie, bokeh, scherptediepte, enz.

Aan het einde van de cursus heb je met elke knop en instelling op de camera gewerkt, ken je de belangrijkste compositieregels die je ook hebt leren toepassen.
Je kunt geheel zelfstandig de belichting regelen op de camera en ook problemen zelfstandig oplossen.

Naast kennis van fotografie word er ook veel kennis over de natuur overgebracht. Kennis over je onderwerpen en de “do’s & don’ts in de natuur” is onlosmakelijk verbonden met natuurfotografie.

Elke cursusdag begint in het atelier midden in de Leuvenumse bossen op de Veluwe. Als het weer het toelaat, gebruiken we de lunch op het terras in het bos. In het praktijkdeel (middag) wordt er op vier verschillende locaties op de Veluwe gefotografeerd. 

12 reacties op “Basis cursus natuurfotografie

 1. Dag Yvonne, ik geef mij graag op voor de 4-daagse cursus die start op zaterdag 2 september 2023.

  Groet,
  Joost Dicker

  • Goedenavond Joost, ik ben bezig met een email naar je toe te sturen. Er was geen melding dat dit bericht was binnengekomen. Sorry voor de late beantwoording. Met vriendelijke groet, Yvonne

 2. Door het volgen van de basiscursus heb ik veel nieuwe instellingen van mijn camera geleerd. Het is heel fijn dat je de theorie van de ochtend meteen ’s middags al in praktijk kunt brengen. Je komt op schitterende plaatsen. Echt genieten! Ook van het nabespreken van de foto’s kun je heel veel leren.

 3. Basiscursus, in deze cursus zijn veel dingen voor mij duidelijk geworden. Wat weer resulteerde in betere foto’s. Echt een aanrader voor iedereen die meer uit zijn/haar camera wilt halen. Ik heb er veel geleerd en vooral ook van de cursus genoten.

 4. Van mijn vrienden had ik voor mijn vijftigste verjaardag een basiscursus natuurfotografie gekregen. Ik dacht dat ik al heel wat over fotograferen wist, maar dat bleek tijdens deze cursus vies tegen te vallen. Nu de cursus is afgelopen kan ik pas echt zeggen dat ik fotografeer in plaats van plaatjes schiet. Door het boeiende lesmateriaal en uitvoering in de praktijk weet ik nu onder alle omstandigheden wat ik moet doen en wat elk knopje op de camera doet.
  Yvonne, bedankt voor je informatieve lessen en gezelligheid. Ook wil ik mijn mede cursisten bedanken voor vier super leuke zaterdagen, jammer dat het afgelopen is. Ik kijk al uit naar de vervolgcursus in april en mei.

 5. Hallo Yvonne,

  Ik heb met veel belangstelling uw website bekeken. Mijn interesse voor de basiscursus natuurfotografie is nu heel groot geworden. Helaas is de herfstcursus vol en reeds gestart. Kunt u wellicht zeggen of u dit jaar nog een basiscursus geeft?

  Ik hoor graag van u!

  Groeten,
  Nicky

  • Hallo Nicky,

   Dank je we voor je email. Dit jaar komt er geen Basiscursus meer. Maar er starten er twee in januari (dezelfde cursus). Die data zijn: Basiscursus I op zaterdag 10 en 24 januari, 7 en 28 februari 2015. En Basiscursus II is op zaterdag 17 en 42 januari, 14 februari en 7 maart 2015.
   Mocht je verder nog vragen hebben of mee willen doen met één van deze cursussen, dan hoor ik dat graag van je. Snellere reactie krijg je als je direct aan mij een email stuurt: yvdm@yvonnevandermey.nl.
   Met vriendelijke groet,

   Yvonne van der Mey

 6. Ik heb de Basis Cursus Natuurfotografie in maart, april en mei 2012 gevolgd. Ik had daarvoor al een paar workshops gevolgd, maar de basiscursus was echt een eye opener! Alle facetten worden behandeld en in korte tijd heb ik echt veel geleerd! De lessen waren gezellig, leuke groep en heel veel gelegenheid om zelf te fotograferen. Omdat de lessen ook voor een heel groot gedeelte praktisch zijn, leer je heel snel en wordt de les niet saai. Daarnaast steek je erg veel op van de feedback op je eigen foto’s en die van de andere cursisten. Aanrader!

 7. Hier is het allemaal mee begonnen. Altijd al graag gefotografeerd, altijd al genoten van mooie foto’s, maar nog niet eerder een spiegelreflex camera gehad. Een aangeschaft, maar dan…..op “automaat” laten staan was geen optie, maar wat moet je als je niets weet van sluitertijden en diafragma. Op zoek naar een goede curusus dus. En deze, via Natuurmonumenten, gevonden bij Yvonne van der Mey. Hiervan nooit een seconde spijt gehad. Yvonne is ontzettend bekwaam en wat zeker zo belangrijk is, ze kan haar kennis heel goed en duidelijk (voor ieder niveau) overbrengen. Dit was de eerste van een hele reeks cursussen en workshops, waarvoor ik graag van de westkust naar de Veluwe rijd!

 8. Komt er ook een derde cursusserie?ik zou graag meedoen, maar ben al twee van de vier data verhinderd

 9. Ik heb deze cursus gevolgd toen het mooi wit was in Nederland in 2010. Uiteraard kun je ook in die periode mooie foto’s maken. Het is deze cursus geweest die mij nog meer aan het fotograferen heeft gezet. De sfeer, het enthousiasme en de omgeving van de cursussen van Yvonne zijn heel bijzonder. Daarbij vind ik de prijs in vergelijking met andere cursussen heel schappelijk. De basis cursus is echt een aanrader als je beter wilt leren kijken en als je met je camera wilt leren vastleggen wat je ziet.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.