Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Creatieve fotografie … veel meer dan een trucje


Je maakt regelmatig foto’s die technisch goed in elkaar steken. Je kent de technische beginselen van fotografie (ook in de praktijk) en je camera heeft niet veel geheimen voor je. Dan is het moment gekomen dat je misschien wel wat anders wilt. Foto’s die je niet dagelijks tegenkomt op social media, die aandacht trekken. En dan blijkt dat lastiger te zijn dan je dacht.

Het is tijd geworden om voor je eigen stijl te herkennen en daarmee te gaan werken. Het is tijd geworden om creatieve fotografie te ontdekken. Anders dan critici van creatieve fotografie vinden, zijn die foto’s niet: zweverig, helemaal onscherp, duizeligmakend of gewoon een trucje. Integendeel: er wordt veel van de fotograaf gevraagd om dit soort foto’s goed te maken.

We gaan tijdens deze cursus een poging om afscheid te nemen van de strikte scheiding tussen registrerende en creatieve fotografie. Elke foto is een immers nieuwe creatie. Hoe kun je op een authentieke manier verrassen en vernieuwen zonder de kijker van je te vervreemden en recht te doen aan wat je als fotograaf zelf echt mooi vind? Door zuiver te kijken en te zien en niet alleen te blijven hangen in dezelfde soort technieken.

Oude technieken, nieuwe technieken, heel veel terugkijken in het veld, ter plekke kijken en zien hoe je verder kunt, foto’s leren “opbouwen” vanuit een eerste opname, werken met opdrachten, samenwerken, eindelijk de reflectieschermen uit het stof. Een boeiende en uitdagende cursus dus!

Deze cursus loopt door alle disciplines heen. Toepasbaar op wildfotografie, vogel- en landschapsfotografie, macro- en close-up fotografie, in twee seizoen. De drie locaties zullen zo gekozen worden dat iedereen kan doen wat hij of zij het prettigst vind.

Deze gloednieuwe cursus begint op zaterdag 20 juni 2020 en vangt aan in het atelier in de Leuvenumse bossen. De andere twee cursusdagen zijn op zaterdag 18 juli en zaterdag 9 augustus 2020. De locaties voor die dagen wordt nog nader bepaald en is afhankelijk van de situatie in het veld, weersituatie etc.

“stop thinking out of the box; there might be no box at all”

Data: drie zaterdagen 20 juni, 18 juli en 8 augustus 2020
Tijden: 1e cursusdag 09.15 uur. 2e en 3e cursusdag: worden nog nader ingevuld
Kosten: 255 euro voor leden van NM en 275 euro voor niet-leden (incl. koffie/thee, lunches, cursusmateriaal en entree).

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.