Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Tussen perfect standaard en de uitersten – Verdiepingscursus – Masterclass Belichting


Je hebt kennis gekregen van de onderdelen diafragma, sluitertijd en ISO-waarden en het lukt je vaak om een goede foto te maken. Maar je wilt meer, bent toe aan een hogere lat: prachtige tegenlicht opnames maken, zonnestralen perfect vastleggen, zwart-wit/sepia fotografie in het veld beoefenen, foto’s in high-key en low-key spreken je ook aan en je zou best wel eens een creatievere belichting willen toepassen. En dan niet per ongeluk, maar bewust gekozen.

Dan is deze Verdiepingscursus/Masterclass Belichting iets voor jou. Intensief bezig zijn met een fascinerend onderdeel van fotografie, de belichting. Op drie prachtige locaties, op drie verschillende momenten van de dag. Al dan niet kun je kiezen om met filters te werken. Tijdens deze cursus werken we in principe met alle disciplines, omdat de belichting met elke type foto van het grootste belang is.

Op dag 1 (zaterdag 27 mei 2023) gaan we een belangrijk deel van de theorie doen, die we vervolgens “bij het licht van midden op de dag” gaan toepassen en oefenen. Wat voor weer het ook is, je gaat ervaren dat jij “master” bent over de belichting en zelfs onder moeilijke omstandigheden, een mooie foto kan maken. De praktijk is in een boeiende en mooie omgeving.

Op dag 2 (zaterdag 8 juli 2023) beginnen we bij zonsopgang en werken we met dit prachtige licht. Deze locatie wordt kort voor de cursusdag gekozen. Zodat er onder de mooiste omstandigheden gefotografeerd zal worden, maar zal zeker de moeite waard zijn. We werken dus vanuit het donker naar het licht toe.

Op dag 3 (29 juli 2023) beginnen we in de middag tot zonsondergang en gaan we werken met dit unieke licht, in een heel bijzonder natuurgebied, de Wieden, het laatste deel vanuit een boot. Ook ervaar je hoe je instellingen veranderen naarmate de intensiteit van het licht veranderd. Die dag werken we vanuit licht naar donker toe (Bijna volle supermaan, tot zonsondergang).

Na het doorlopen van deze cursus zul je meer dan ooit niet meer gehinderd worden door omstandigheden en nog meer zelf kunnen bepalen welke uitstraling je foto zal hebben. We zullen vaak werken met reflectieschermen om de effecten daarvan te ondervinden en in je eigen voordeel te leren gebruiken.

Deze verdiepingscursus-masterclass vindt plaats dus op zaterdagen 27 mei, 8 juli en 29 juli 2023 op drie verschillende tijdstippen en op mooie en uitdagende locaties

3 reacties op “Tussen perfect standaard en de uitersten – Verdiepingscursus – Masterclass Belichting

 1. Het zit er weer op, een boeiende en leerzame cursus waarbij de theorie duidelijk wordt uitgelegd en je de praktijk kunt oefenen op hele mooie lokaties. Ook deze keer weer op een hele andere manier leren kijken en fotograferen met weer meer mogelijkheden in de belichting. Bedankt Yvonne, ik weet weer waar ik in kan gaan oefenen om het goed onder de knie te krijgen.

 2. Inmiddels hebben we alle drie dagen van de Masterclass achter de rug. We hebben deze Masterclass zeer gewaardeerd. De theorie was helder en duidelijk. Goed verwoord in de documentatie die je hebt gemaakt. De praktijkdagen waren ook prima in orde.
  De locaties waren perfect en we hebben weer veel geleerd. Ik heb wel het gevoel dat het nog niet “af” is en dat er nog veel geoefend moet worden. Dat is niet erg, dat is juist goed. Zo doen we meer ervaring op met de belichting.
  Je hebt ons weer een aantal goede handvatten gegeven om ons verder te ontwikkelen. Eigenlijk kun je altijd blindelings op een cursus van jou inschrijven, het is altijd prima voor elkaar.

  Met vriendelijke groet,

  Ger M. Kortenbach

 3. Het was zaterdag op de eerste dag van de Masterclass Belichting een perfecte dag. Ik vond de theorie heel goed opgezet en ook goed uitgelegd en gepresenteerd. Compliment.
  We zijn blij dat we ons voor deze masterclass hebben ingeschreven. Het niveau is goed. Uitdagend, maar niet te zwaar.
  Ook een goede keuze om de lunch in het atelier te doen. De locatie in de middag was meer dan perfect.
  Je kent mijn voorliefde voor dit soort locaties. Ik moet in een vorig leven haast wel kasteelbewoner zijn geweest.

  Met vriendelijke groet,

  Ger 

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.