Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Macro fotografie van Libellen, Waterjuffers en Vlinders

Ik ken eigenlijk geen mensen die niet geraakt worden door de schoonheid van een vlinder. Of dat nu komt door de vaak prachtige kleuren, het gracieuze gefladder of de combinatie met de bloemen waarop ze zitten, is niet helemaal duidelijk. Feit is dat een vlinder aan de meeste mensen het ultieme zomergevoel geeft.

Voor een natuurfotograaf is een vlinder goed fotograferen, een enorme uitdaging. Het kost nogal wat moeite als fotograaf om het diertje te benaderen. En vaak vliegen ze dan ook nog op, net voordat je de ontspanknop hebt kunnen indrukken. Tijdens zomerworkshops is het vaak een komisch gezicht om negen volwassenen (inclusief “de juf”) sluipend en kruipend achter een klein vlindertje aan te zien gaan om er vervolgens achter te komen dat je al doende een heel eind uit de richting bent geraakt.

Er komen in Nederland zo’n 2000 soorten vlinders voor. En dat zijn niet allemaal dagvlinders. Daar onder vallen ook de Nachtvlinders en de microvlinders. Er zijn in Nederland slecht 54 soorten dagvlinders. Er zijn de laatste decennia 16 soorten uit Nederland verdwenen helaas.

Ook Libellen, de “elfjes” onder de vliegers zijn onvermoeibaar en onweerstaanbaar. Als natuurfotograaf weet je gewoon dat het niet handig is om op een bloedhete zomerdag, achter een libel aan te gaan. Ze zijn dan veel te ril, en blijven geen tel rustig zitten. En toch ga je ervoor, onvermoeibaar blijven proberen om het kleurrijke dier met de prachtige glanzende ogen, en het komisch knikkende kopje op de foto vast te leggen. In Nederland zijn in totaal 71 soorten Libellen waargenomen, waarvan er nu nog 64 voorkomen.

Libellen worden vaak verward met Waterjuffers. Toch zijn het echt twee verschillende soorten. Het makkelijkst waarneembare verschil is de manier waarop de vleugels in rust gehouden worden. Een libel houdt de vleugels in rust gespreid, en een Waterjuffer vouwt in rust de vleugels over zijn lijf heen. Een libel is meestal wat forser dan de Waterjuffer, die meestal lang en heel slank zijn.

De ogen van een Libel zijn erg groot en raken elkaar voor op de kop. De kop is erg bewegelijk. Bij de Waterjuffer zijn de ogen door een balkje van elkaar gescheiden.

De overeenkomst tussen beiden: ze zijn onweerstaanbaar, vaak moeilijk mooi te fotograferen en gaan graag op, voor jou onbereikbare plaatsen zitten.

Vlinders

Libellen

Waterjuffers

Als macro fotografie van libellen en vlinders jou ook zo boeit, neem dan eens een kijkje bij de workshops. Ik heb meerdere workshops waar het fotograferen van deze zeer elegante dieren aan bod komt. Uiteraard is ook de macro fotografie cursus uitermate geschikt om de fijne kneepjes te leren.