Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Diverse zoogdieren in Nederland

In Nederland leven naast edelhert, ree en wild zwijn, nog een aantal andere heel boeiende zoogdieren. Op een paar plaatsen in Nederland leeft het Damhert (de herten die ook vaak gehouden worden in hertenkamp). Deze herten zijn wat kleiner dan edelherten, en hebben een apart, schoffelvormig gewei. Het lijkt een klein beetje op het gewei van een eland. In het wild hebben Damherten vaak een donkere vacht. In hertenparken komen ze ook in een gevlekte variëteit voor. Een Damhert is sneller gewend aan mensen dan het Edelhert, die een stuk schuwer is. Het Damhert leeft in grote aantallen in de Amsterdamse Waterleiding Duinen, in Zeeland, in Flevoland en het Deelerwoud. Alleen in Zeeland worden ze bejaagd.

Een ander zoogdier dat nog maar op een paar plekken in Nederland te zien is, is de Mouflon (een wild schaap uit Italië). Het zijn prachtige dieren, zeker de mannetjes met hun grote gebogen hoorns en zadelvlekken op de rug. Ze leveren een grote bijdrage in het schoon grazen van heidegebieden. Ze komen nog voor op landgoed Noorderheide in Vierhouten, en in Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Natuurlijk zijn er ook predatoren in Nederland. De grootste onder hen zijn de Das en de Vos, allebei erg schuw en moeilijk om te zien en te fotograferen. Beide diersoorten geven de voorkeur aan het leven in de nacht en schemer. Een vos maakt soms handig gebruik van het afval van de mens en dan zijn ze een stuk minder schuw, en komen daarom tegenwoordig steeds meer voor in dichtbevolkte gebieden in de Randstad.

Hazen zie je meestal op weilanden in de polder, hoewel je heel af en toe ook een haas tegen kunt komen in het bos. Konijnen worden het meest gezien op weilanden in de polder en in de duinen. Dit dier heeft het de laatste jaren erg moeilijk gehad, door de vreselijke ziekte VHS die huisgehouden heeft onder de wilde populatie.

Kleinere predatoren, zoals wezel, hermelijn, steenmarter en boommarter zijn erg schuw en daardoor moeilijk te vinden. En natuurlijk niet te vergeten de populaire eekhoorn, die overal in Nederland leeft, maar een voorkeur heeft om dichtbij mensen te leven. De egel, de mol en de diverse soorten muizen en hamsters mogen uiteraard ook niet vergeten worden.

Terug