Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Bloemkampen, een feest voor macro fotografenTussen de Veluwe en het Veluwemeer ligt een prachtig natuurgebied van 245 ha, beheerd door Natuurmonumenten: de Veluwemeerkust. Eén onderdeel van dit gebied is de Bloemkampen, vlakbij Nunspeet, een open Veenweidegebied. Het is er zeer nat want niet minder dan 5 beken stromen door dit gebied naar het Veluwemeer. Er wordt dus voortdurend schoon kwelwater aangevoerd. Door een goede samenwerking van Natuurmonumenten met het Waterschap heeft dit gebied zich geweldig goed kunnen ontwikkelen.

Er komen vele soorten vogels voor, waaronder de IJsvogel, de Spotvogel, Wielewaal, Koekoek, Boerenzwaluw en Torenvalk. Buizerd, Havik en Kiekendief wordt er regelmatig gezien. De ooievaar komt in dit gebied foerageren en in de poelen komen salamanders, kikkers en padden voor. Regelmatig zijn er hazen, konijnen, vossen, reeën en edelherten in het gebied te zien. Het is landschappelijk een mooi gebied, zodat voor de meeste disciplines van natuurfotografie meer dan genoeg te vinden is.

Maar het meest komt hier toch de macrofotograaf aan bod: vlinders, libellen, waterjuffers, kevers en andere insecten, vele soorten korstmossen en wilde bloemen zijn hier in overvloed te vinden. Heeft macrofotografie jouw belangstelling, dan is de ervaring van deze workshop iets wat je niet mag missen.

Slechts één maal per jaar ga ik met een groep van maximaal 6 fotografen Het Weiland op, waar we met zeer grote voorzichtigheid de kans hebben om de Vleeskleurige Orchis, de Riet Orchis, de kleine- en ronde Zonnedauw en de echte Koekoeksbloem te fotograferen. Deze workshop is een echte highlight in het cursusjaar!

De workshop van zondag 12 juni 2022 begint om 07.00 uur in het veld met koffie/thee en wat lekkers erbij. Na een stukje theorie, lopen we met onze groep van maximaal 6 deelnemers, De Bloemkampen in. We profiteren van het zachte licht en de koelte waardoor de libellen en vlinders makkelijker te benaderen zijn en de kans op het vastleggen van waterdruppels het grootst is. De lunch gebruiken we op locatie: we gaan dus heerlijk picknicken!

Rond een uur of half één rijden we terug naar het atelier. Daar zullen alle deelnemers een aantal foto’s selecteren om te bespreken onder het genot van een kop soep. De workshop zal rond 14.00 uur afgelopen zijn. Een berg prachtige foto’s en de herinneringen aan een heerlijke dag neem je mee naar huis.

Als het die dag erg warm zou worden, dan beginnen we een uur eerder, zodat we van de ochtend koelte kunnen profiteren. Dan is de workshop uiteraard ook een uur vroeger afgelopen.

3 reacties op “Bloemkampen, een feest voor macro fotografen

  1. Wat een heerlijke dag was ook deze workshop bij Yvonne weer! Heerlijk ook dat de dagen zo lekker vroeg beginnen, als het nog fris is met heel veel mooie druppels. Het is een groot voorrecht om via deze workshops de unieke kans te krijgen om in een schitterend gebied met bijzondere vegetatie te mogen fotograferen! De dag op zich is al vol schoonheid, maar ook de beelden die we later in het atelier bekijken die ieder heeft gemaakt mogen er zijn. Voor het eerst is het me gelukt om een acceptabel beeld van Zonnedauw te maken!

  2. Vandaag ben ik met Yvonne mee geweest naar dit schitterende gebied. Leuk om wat bijzondere bloemen te zien. Best moeilijk om zo’n zonnedauw te fotograferen. Het vennetje met libellen en waterjuffers was een mooie afsluiting. Al met al een zeer leuke workshop. Kan niet wachten tot de volgende workshop.

  3. Het leuke van de workshops van Yvonne is dat je op unieke locaties komt. Punt 1 heb je van de meeste locaties nog nooit gehoord, punt 2 zijn een aantal van hen zonder Yvonne niet toegankelijk. De Bloemkampen was een van deze locaties! Schitterend gebied, waar je verbaasd staat wat er (zelfs in Nederland) allemaal groeit en bloeit!)

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.