Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Damhertenbronst, vossen en paddenstoelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen


UPDATE: workshop is vol!

Een prachtig en afwisselend natuurgebied van bijna 3400 hectare, gelegen aan de kust, tussen Zandvoort en Noordwijk. Inmiddels landelijk bekend geworden door de grote populatie damherten en de vossen die zich relatief makkelijk laten zien.

Daarnaast is het gebied landschappelijk gezien heel boeiend. Er zijn heel verschillende landschapstypen te zien: van typisch Hollands duinlandschap met stuifduinen vlak aan de kust, tot uitgestrekte duindoornbossen in de valleien en een bosgebied van ruim 500 hectare. Ook zijn er (uiteraard) veel watergebieden. Het AWD heeft door deze variatie een zeer rijke flora, fauna en insectenpopulatie. Een aantrekkelijke bijkomstigheid is, dat er in dit gebied gestruind mag worden. We hoeven dus niet op de paden te blijven.

Aan zoogdieren is het damhert en vos rijkelijk vertegenwoordigd. In de zomer zijn er veel soorten libellen te vinden, vele bijzondere vogels zoals Blauwborst, IJsvogel en Roodborsttapuit. Ook komen er meer dan 900 soorten paddenstoelen in dit gebied voor, alsmede veel soorten mossen en korstmossen.

Tijdens de workshop van zaterdag 14 oktober 2023 gaan we met onze groep van maximaal 6 deelnemers, een gids door dit boeiende gebied, op zoek naar de Damherten die het in dit seizoen met elkaar aan de stok hebben. Ondanks de hoge wildstand, is er nooit garantie dat we het wild ook echt in volle bronst voor de camera kunnen krijgen. We zullen ons ook bezighouden met niet-vechtende onderwerpen: de zeer vele soorten paddenstoelen die in dit gebied voorkomen. En we zullen zeker proberen om nog een vosje voor de lens te krijgen. Deze workshop is aantrekkelijk voor mensen die enthousiast zijn over wildfotografie, vogelfotografie, landschapsfotografie en macrofotografie. Er worden geen speciale eisen gesteld aan de apparatuur of kennisniveau van de deelnemers. Een macro-objectief voor paddenstoelen en een teleobjectief vanaf 200/300 mm is wel aan te bevelen.

De workshop vangt aan rond 07.45 uur met koffie/thee met wat lekkers, en een korte briefing. Vanaf zonsopgang (ongeveer 08.10 uur) gaan we het veld in. Er zal waarschijnlijk genoeg kans zijn om wild te fotograferen. Daarnaast is het landschap heel afwisselend en mooi om te fotograferen. Een klein beetje mist zou mooi zijn!

De workshop zal uiterlijk 14.00 uur afgelopen zijn. Naderhand kan iedere deelnemer drie foto’s van die dag insturen voor bespreking.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.