Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Workshop Fotograferen op Heihoef (gesloten gebied)


Landgoed Oldenaller ligt tussen Nijkerk en Putten op de Veluwe. Een groot deel van het landgoed is vrij toegankelijk op wegen en paden tussen zonsop- en ondergang. Bepaalde delen van het landgoed zijn echter niet toegankelijk voor het publiek, vanwege de grote kwetsbaarheid van de natuur.

Heihoef is zo’n onderdeel van Oldenaller. Een klein, maar ongelofelijk mooi natuurgebiedje. Het wordt ook wel de Parel van de Veluwe genoemd. Heihoef is een nat heidegebied. Het wordt een groot deel van het jaar begraasd door Galloway runderen.

Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied kan er slechts éénmaal per jaar een groepje van maximaal 8 fotografen met mij mee naar Heihoef, om daar een dag lang te fotograferen.

Je vind op Heihoef er zeldzame planten zoals Rietorchis en Gevlekte Orchis, Klokjesgentiaan, Witte Snavelbies, Moeras Wolfsklauw, Kleine zonnedauw en Ronde zonnedauw en Duivelsnaaigaren. Ook groeit en bloeit hier Veenpluis. Er worden regelmatig reeën en vossen gezien, en soms Dassen. Er komen Geelgors, Uilen, Boomleeuwerik en Boomvalk en vele andere soorten (roof)vogels voor.

Daarnaast is dit een omgeving waar je als fotograaf je creativiteit goed kunt trainen. De kleuren, vormen en begroeiing dagen je uit om net weer iets andere onderwerpen te kiezen om vast te leggen. Het is ook een goede plek voor vogel en landschap/panorama fotografie. Maar de meeste aandacht bij deze workshop zal toch uitgaan naar de macro onderwerpen. Er is een ven, en er worden veel Vlinders, Waterjuffers, Libellen en insectensoorten gezien. Vele soorten wilde bloemen, al dan niet zeldzaam, wachten erop om op de foto gezet te worden.

De workshop fotograferen van zaterdag 11 juli 2020 begint al vroeg, om 07.00 uur, zodat we het eerste uur een goede kans maken om wild of vogels te ontmoeten. Daarnaast kan het behoorlijk warm worden en zo maken we optimaal gebruik van de koelte in de ochtend. Na een lekker kopje koffie/thee en een stukje theorie, gaan we met onze groep van maximaal 4 deelnemers, met de auto naar Heihoef. Rond 11.30 uur zullen we op locatie lunchen. Ofwel: we gaan die dag picknicken.

Rond een uur of twee zal de workshop afgelopen zijn. De deelnemers kunnen na afloop een aantal foto’s ter bespreking opsturen per email.

6 reacties op “Workshop Fotograferen op Heihoef (gesloten gebied)

  1. Ook de tweede keer naar dit gebied was weer een feest. Dit keer geen regen maar zon. De vlinders en bijen wilden erg graag op de foto. Ik ben dan ook zeer content met een van de foto’s van een vlinder die ik hier heb gemaakt. Deze hangt inmiddels in formaat 1.80m bij 1.20m op de schuur.

  2. Dit was mijn vierde workshop bij Yvonne, en als het aan mij ligt niet de laatste. Het is leuk om te merken hoe veel ik inmiddels van de workshops van Yvonne heb geleerd; daaraan dragen alle onderdelen van de dag bij! Deze vochtige broeierige dag in het veld was ook al weer zo mooi : waar kun je nu op Nederlandse bodem met je macrolens zo dicht bij gentiaan komen, of bij Zonnedauw of hele groepen orchideeën? Dat het weer vochtig en grijs was had zo zijn voordelen: de razendsnelle sprinkhaantjes bleven rustig zitten! Fotograaf, docente, natuurbeschermster, reisleidster en gastvrouw… Yvonne verstaat haar vak! En ontsluit dan ook nog eens voor haar cursisten natuurgebieden waar je anders werkelijk nooit komt! Wat een heerlijke en leerzame dag was het weer!

  3. Op 27 juni 2012 hebben Ank en ik bij Yvonne weer de workshop Heihoef gedaan. We hebben deze workshop al een aantal eerdere jaren gedaan en wisten dus al een beetje wat we konden verwachten. Het gebied verrast je echte altijd weer, het is nooit hetzelfde. Prachtige macro onderwerpen, zoals zonnedauw en gentiaanklokje, maar ook een overvloed aan orchissen. Vergeet ook de Kale Jonkers niet. Het is een kwetsbaar gebied, dat met respect en voorzichtigheid dient te worden betreden. Yvonne houdt hier terecht streng de hand aan. Heihoef is altijd weer genieten. Heel bijzonder dat Yvonne er in slaagt om heel beperkt toegang te verkrijgen tot dit gesloten gebied. Het was een fantastische dag.

  4. Afgelopen woensdag heb ik een dag vrij genomen van mijn werk om met Yvonne mee te gaan naar de Heihoef. Hier heb ik uiteraard geen spijt van gekregen. Dit keer gingen we naar een gebied met beschermde bloemen. Hier mag Yvonne maar 1 keer per jaar naar toe voor deze workshop, Verder mag er eigenlijk niemand komen. Het is een schitterende plek, vooral als je van Macro fotografie houdt is het hier helemaal te gek. En dat beetje regen, ach het was eigenlijk wel grappig om met zijn allen onder een boom een kop koffie te drinken.

  5. Na vroeg opgestaan te zijn op weg naar de Heihoef. (Oldenaller) Het weer was niet zo geweldig, een beetje nattig. De workshop begon om zeven uur. Na een korte inleiding onder het genot van koffie of thee op weg naar het voor publiek gesloten gebied. Het was nog steeds een beetje regenachtig. Maar een enorme Den diende als paraplu. De Heihoef is een uniek gebied waar nog veel beschermde bloemen staan, o.a.orchideen, blauwe gentiaan zonnedauw en vele andere soorten. Dus snel de fotocamera voor de dag gehaald. En fotograferen. Voordeel bij regenachtig weer is dat de kleuren geweldig mooi zijn. Na de lunchpauze zoals altijd geweldig goed verzorgd door Yvonne naar het veld waar de orchideen met prachtige kleuren.staan. Uniek voor Nederland. Om ongeveer twee uur terug naar de werkschuur Oldenaller. Daar drie foto’s uitzoeken en bespreken onder het genot van koffie of thee met iets lekkers. Het was een geweldig leerzame en fotografische dag. Met een leuke groep. Een workshop om aan te bevelen voor de echte natuurliefhebber onder leiding van Yvonne. Heb deze dag weer veel geleerd met een leuke groep. Yvonne bedankt.

  6. Woensdag 27 juni heb ik bij Yvonne de workshop fotograferen op de Heihoef gevolgd.
    Ik ben er nog steeds van onder de indruk, wat een bijzonder en schitterend stukje natuur mochten wij o.l.v. Yvonne betreden. Normaal is dit een gesloten gebied dus zo’n kans krijg je niet snel. Volop mogelijkheden voor macrofotografie zoals de trechterspin (met heel veel ogen!) en niet te vergeten de zonnedauw, prachtige mini plantjes waar je niet genoeg van krijgt. Deze workshop is echt een aanrader!! Bedankt Yvonne voor deze te gekke dag.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.