Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Lente op het Hulshorster Zand. Een creatieve workshop


Het Hulshorster Zand is een uniek stuifzandgebied, de tweede grootste van Nederland. Het gebied is onderdeel van de Leuvenumse Bossen en wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Je vind er zeldzame korstmossen, en heel bijzondere insectensoorten, zoals de Mierenleeuw en en de Bijenwolf. Er trekt vaak wild over de zandverstuiving, en de duidelijke sporen zijn meestal de volgende dag nog goed vast te leggen. De Duinpieper, Nachtzwaluw, Klapekster en Raaf zijn een paar van de bijzondere vogelsoorten die hier voorkomen.

Daarnaast is dit een omgeving waar je als fotograaf je creativiteit goed kunt trainen. De kleuren, vormen van dood, gebleekt hout en de begroeiing, dagen je uit om net weer iets andere onderwerpen te kiezen om vast te leggen. Het is ook een goede plek voor panorama fotografie.

De workshop van zaterdag 11 april 2018, 2e Paasdag , begint al vroeg in het atelier, in de Leuvenumse Bossen. Na een stukje theorie, gaan we onze groep van maximaal 8 deelnemers, lopend vanuit het atelier, dwars door het bos naar de tweede grootste zandverstuiving van Nederland, “Het Hulshorster Zand”. Deze plek wordt ook wel “de woestijn van Nederland” genoemd, omdat de typische temperatuurverschillen en de droogte erg lijken op de omgeving van woestijnen.

We beginnen vroeg, om 07.00 uur, zodat we bij de tocht naar de zandverstuiving, een goede kans maken om wild te ontmoeten. Daarnaast kan het behoorlijk warm worden na de middag op het stuifzand, en zo maken we optimaal gebruik van de koelte in de ochtend. Er worden bij deze workshop geen speciale eisen gesteld aan de apparatuur of kennisniveau van de deelnemers.

Rond een uur of één lopen we via een andere route door het bos, terug naar het atelier. Daar kunnen alle deelnemers een aantal foto’s selecteren om te bespreken onder het genot van een kop soep. De workshop zal rond 15.00 uur afgelopen zijn.

3 reacties op “Lente op het Hulshorster Zand. Een creatieve workshop

  1. Na de workshop op Oldenaller vorige maand, besloten dat de workshop bij Yvonne naar meer smaakte. Nooit eerder op Hulshorsterzand geweest. Prachtige dag gehad, wat zeker te danken is aan de opbouw van het programma, de bezielende leiding van Yvonne, de leerzame fotopresentatie en theorie van Yvonne aan het begin van de dag, en de gehele dagverzorging. Een echt geniet- en leermoment is ook het nabespreken van de drie foto’s per deelnemer, bij terugkomst in het atelier.

  2. Het Hulshorster zand, een stukje woestijn in Nederland. Wat een aparte sfeer om je foto’s in te maken. En wat een verrassende resultaten. Dit alles onder leiding van Yvonne, die je op onderwerpen wijst, waar je anders absoluut aan voorbij was gegaan! Een eye-opener.

  3. We hebben deze workshop al een aantal malen gedaan. Het Huslhorster Zand is altijd anders en steeds weer verrassend. Iedere keer zijn er weer nieuwe onderwerpen. De macro liefhebber kan zich hier helemaal uitleven. Op een paar vierkant meter vind je een overvloed aan onderwerpen.Het is een prachtig gebied, een echte zandverstuiving. In de zon al gauw erg warm en ‘s-nachts koud (woestijn effect). Je ervaart het gebied is het mooist als je er al bij zonsopkomst bent. Onvergetlijk! We gaan de workshop dit jaar zeker weer doen, natuurlijk onder leiding van “juf” Yvonne

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.