Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Training vogelfotografie “Vogels in vlucht, beweging en strandfotografie” in Callantsoog


Vogels fotograferen, zeker in vlucht, is een vak apart. Er wordt zoveel van een fotograaf gevraagd bij deze vorm van fotografie. Razendsnel volgen van de vogels, anticiperen op bewegingen, nog sneller de instellingen van de belichting wijzigen en geen acht geven aan de krampen in je armen.

De ervaring heeft geleerd dat dit een discpline bij uitstek is die heel veel ervaring nodig heeft. Dat betekent dus: oefenen, oefenen, oefenen. Maar ja, daar werken de vogels vaak weer niet aan mee.

Sinds een paar  jaar hebben we “de meeuwen van Callantsoog” ontdekt. Ze zijn er altijd, met heel veel en zijn niet erg onder de indruk van mensen. Na enige observatie (erg belangrijk voor een natuurfotograaf) ga je steeds meer mee bewegen met de vliegbewegingen van de vogels (panning) en de resultaten worden per uur beter.

Het vreemde is dat er overal meeuwen zijn, maar tot nu toe zijn ze nog nergens zo mooi dichtbij geweest als in Callantsoog. Misschien dat de vogels, door de vele toeristen, mensen niet meer als vijand zien. Wij maken er in ieder geval dankbaar gebruik van.

Omdat we er toch zijn, gaan we op een zeker moment ook trainen met vertraging van de sluitertijd. De golven zijn daar prima oefenmateriaal voor. Die blijven ook maar doorgaan. Voor diegenen die altijd al eens met hun pola of ND filters hebben willen werken, is dit een goede mogelijkheid. Daarnaast is er op het strand vaak van alles te zien en te beleven. Pleviertjes, mooie schelpen, drijfhout: er is altijd wel wat te vinden om een mooie foto van te maken!

De workshop vogelfotografie en beweging  is op zaterdag 28 november 2020 en begint op het dorpsplein van Callantsoog om 09.30 uur met koffie/thee met iets lekker. Na een aantal aanwijzingen gaan we onze groep van maximaal 8 deelnemers, lopend het strand op (enkele honderden meters). Afhankelijk van het weer blijven we direct op het strand bij de strandtent fotograferen, of lopen we nog iets verder door naar een rustig deel van het strand.

We gebruiken de lunch op het strand (warm aankleden dus) en meestal gaan we aan het einde van de workshop even de strandtent in voor een drankje (voor eigen rekening).

Rond 15.00 uur is de workshop afgelopen. Alle deelnemers kunnen thuis een aantal foto’s selecteren en die opsturen naar mij ter bespreking.

1 reacties op “Training vogelfotografie “Vogels in vlucht, beweging en strandfotografie” in Callantsoog

  1. Dat is nog helemaal niet makkelijk, zo’n vogeltje op de foto zetten. Uiteindelijk is het wel weer goed gelukt. Door het weer hebben we een paar hele bijzondere foto’s kunnen maken. De lokatie was prima, vooral omdat we als het echt ging regenen lekker konden schuilen. Super gedaan weer Yvonne.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.