Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Vogelfotografie “Vogels in vlucht, beweging en strandfotografie” in Noord-Holland


Vogels fotograferen, zeker in vlucht, is een vak apart. Er wordt zoveel van een fotograaf gevraagd bij deze vorm van fotografie. Razendsnel volgen van de vogels, anticiperen op bewegingen, nog sneller de instellingen van de belichting wijzigen en geen acht geven aan de krampen in je armen.

De ervaring heeft geleerd dat dit een discipline bij uitstek is die heel veel ervaring nodig heeft. Dat betekent dus: oefenen, oefenen, oefenen. Maar ja, daar werken de vogels vaak weer niet aan mee.

Meeuwen zijn belangrijke modellen voor ons. Ze zijn er altijd, met heel veel en zijn niet erg onder de indruk van mensen. Na enige observatie (erg belangrijk voor een natuurfotograaf) ga je steeds meer mee bewegen met de vliegbewegingen van de vogels (panning) en de resultaten worden per uur beter. Dat is het onderdeel van de workshop waar we mee gaan beginnen.

Omdat we er toch zijn, gaan we op een zeker moment ook trainen met vertraging van de sluitertijd. De golven zijn daar prima oefenmateriaal voor. Die blijven ook maar doorgaan. Voor diegenen die altijd al eens met hun pola of ND filters hebben willen werken, is dit een goede mogelijkheid. Daarnaast is er op het strand vaak van alles te zien en te beleven. Pleviertjes, mooie schelpen, drijfhout: er is altijd wel wat te vinden om een mooie foto van te maken!

Einde van de ochtend gaan we naar een tweede locatie, dichtbij. In de polder zijn vele andere vogels die we mogelijk vanuit de auto, als schuilhut, zullen kunnen fotograferen.

De workshop vogelfotografie en beweging is op zaterdag 23 november 2019 en begint in de omgeving van Petten (NH) (exacte locatie wordt nader aangegeven na aanmelding) om 09.00 uur met koffie/thee met iets lekker. Na een aantal aanwijzingen gaan we onze groep van maximaal 8 deelnemers, lopend het strand op (enkele honderden meters).

We gebruiken de lunch op het strand of in de polder en meestal gaan we aan het einde van de workshop even een van de strandtenten in voor een drankje (voor eigen rekening).

Rond 15.00 uur is de workshop afgelopen. Alle deelnemers kunnen thuis een aantal foto’s selecteren en die opsturen naar mij ter bespreking.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.