Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Workshop Leren werken met RAW : kleine moeite met een groot effect!

Zaterdag 7 december 2024 Reserveren

Bijna wekelijks hoor ik mensen verzuchten dat ze wel heel veel RAW opnames gemaakt hebben, maar er niets mee doen. Gewoon, omdat ze geen idee hebben wát ze ermee moeten doen. In deze workshop wordt duidelijk waarom het fotograferen in RAW zoveel mooiere resultaten geeft.

Een tweede probleem waar veel mensen mee zitten, is de enorme bende fotomateriaal die ontstaat nadat je een paar jaar enthousiast aan het fotograferen bent geweest. Je wéét dat je wat moet weggooien, maar wat? Hoe schift je? Wat bewaar je en vooral: hoe vind je het weer terug?

Niet iedereen wil geld steken in de aanschaf van software en er moeite voor doen om alles op die manier gearchiveerd te krijgen. Er zijn ook andere manieren om dit te doen en daar gaan we mee aan de slag.

De workshop van zaterdag 7 december 2024 wordt gehouden in het atelier vanaf 10.00 uur, in de Leuvenumse Bossen. Alle deelnemers hebben ruim voldoende materiaal meegenomen om te leren te selecteren en goed te archiveren.

Daarna gaan we, ieder op de eigen laptop met daarop een programma om RAW-files om te zetten naar JPEG (voor Canon bij voorkeur DPP), aan de slag met de berg foto’s die je meegenomen hebt. Selecteren, schiften, archiveren en kiezen met welke foto’s je aan de slag wilt. Vervolgens worden een aantal foto’s omgezet naar RAW. Door het zelf een aantal keren te doen wordt de drempel om het thuis ook toe te passen, weggehaald. Aan het einde gaan we de JPEG die de camera gemaakt heeft aan het begin van de dag, vergelijken met de JPEG die je zelf geconverteerd hebt uit de RAW-opname.

De workshop zal rond 15.00 uur afgelopen zijn.

5 reacties op “Workshop Leren werken met RAW : kleine moeite met een groot effect!

 1. Ik ben om !!
  Vanaf nu nog enkel in RAW (NEF). nooit geweten dat het zoveel voordeel oplevert en dat het zo gemakkelijk is.
  Zeker een aanrader.

 2. Wat was het 26 mei een heerlijke zonnige dag. Maar bovenal een erg leerzame dag.
  ’s Morgens een kleine inleiding over de verwerking van RAW bestanden.
  Daarna fotograferen in RAW en JPEG.
  Na de lunch zoals altijd geweldig verzorgd, het theoretische gedeelte hoe je de RAW bestanden kunt bewerken.
  Door Yvonne perfect uitgelegd.
  Het is geweldig om te zien hoe de kleuren veranderen naast je JPEG’s die de camera automatisch maakt.
  De kleuren worden mooier en dieper en de contrasten zijn beter zichtbaar.
  Een openbaring dus. Kan nu mijn vele RAW bestanden eindelijk bewerken.
  Waarvan ik voor de cursus niet wist wat er mee te doen.
  Yvonne nogmaals bedankt voor je heldere en perfecte uitleg.

 3. Na de basiscursus is dit een erg interessant vervolg. Nu weet ik ook wat ik kan met fotograferen in RAW! De uitleg van Yvonne is duidelijk en de workshop zit goed in elkaar. Omdat je eerst flink wat foto’s gaat maken, is dit geen hele theoretische workshop, maar een goede afwisseling van theorie en praktijk. In de ochtend lekker fotograferen, na de lunch uitleg over het verwerken van de RAW bestanden. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan wat te doen met al je foto’s; goede tips om je foto’s te sorteren, welke programma’s er zijn of hoe je een eigen systeem gebruikt. De locatie en verzorging waren wederom geweldig. Absoluut de moeite waard!

 4. Leuke en leerzame workshop. Het leren verwerken van RAW-bestanden is een mooie aanvulling op de andere cursussen en workshops van Yvonne! Goede afwisseling van theorie en praktijk. Een aanrader voor iedereen die wel fotografeert in RAW, maar vervolgens niet weet hoe te starten met het verwerken van die bestanden. Daarnaast waren de locaite voor het praktijk-gedeelte, de lunch en het mooie weer prima geregeld. Tot een volgende keer!

 5. Wat een heerlijke, leerzame dag was het gisteren!

  Thuis gekomen kon ik het niet laten om de foto’s even op mijn Mac desktop in te lezen. Tot mijn verrassing las mijn standaard apple programma Iphoto zonder problemen de RAWS in.

  Een nog grotere verrassing was het om de JPEG’s direct naast de onbewerkte RAW’s te zien. Wat een verschil in kleuren, de RAW’s zijn veel dieper van kleur, speciaal bij de roze rhodondendrons. Ook zie je bij die moeilijke foto van het waterrad met spattend water en de varen op de voorgrond, dat de JPEG’s veel donkerder uitpakken en dat er op de RAW’s veel meer zichtbaar is.

  Een openbaring dus, zeker iets om verder mee te gaan werken. Eindelijk begrijp ik iets van de bij de camera geleverde CD Image Converter, waarbij je de RAW in een kwalitatief betere JPEG gaat omzetten, dan dat je camera geheel zelfstandig doet.

  Buiten dit leerzame gedeelte was het weer super gezellig en fantastisch verzorgd door jullie beiden. Het was goed en vertrouwd om weer in Elspeet te zijn, absoluut tot ziens bij een toekomstige workshop/evenement!

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.