Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Wildfotografie Asselse Heide & Vliegend Hert

zaterdag 22 juni 2024 Reserveren

Kroondomein ’t Loo, ca. 10.000 hectare bos, heide, parken en landbouwgronden, bestaat uit twee delen: Het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij. Het is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland, en heeft een zeer rijke historie die nauw verweven is met ons Koningshuis.

Tijdens de workshop van zaterdag 22 juni 2024 gaan we in dit prachtige deel van ’t Loo fotograferen. Heel vroeg in de ochtend, vanaf 05.30 uur gaan we samen met een ervaren gids naar de Asselse Heide, één van de drie heidegebieden van de Houtvesterij. Om daar te komen, lopen we door een prachtig bos, met manshoge bosvarens tussen heel oude, grillig gevormde bomen. Op geen andere plek heb ik ooit zoveel rood gerande Houtzwammen en tonderzwammen bij elkaar gezien als hier.

Er worden in dit gebied zeer regelmatig groepjes wilde zwijnen, edelherten en (zwarte) reeën gezien. Het is ook het leefgebied van de wolf. Tijdens deze workshop, enkele geleden, hebben de deelnemers een onvergetelijke ontmoeting gehad met een zwarte reebok. Ook zijn er vele vogels te zien, waaronder de Veldleeuwerik, Buizerd, Sperwer, Boomvalk (jagend op Libellen) en Havik. Ook das, vos, wolf en boommarter komen in dit gebied voor.

Tijdens de eerste uren van de workshop ligt de nadruk op wild- en vogelfotografie. Later in de ochtend zullen we naar een klein ven gaan, waar kikkers en libellen te vinden zijn. Met een beetje geluk zien we er een uit sluipen. Ook is het landschap en het uitzicht in dit deel van het Kroondomein meer dan de moeite waard om te fotograferen.

Er is een ven waar we kikkers, libellen en vlinders zullen zoeken om te fotograferen (mits er genoeg water in staat) en er bloeit in deze tijd van alles.

Als het wat warmer wordt gaan we op zoek, i.s.m. een ervaren gids, naar de grootste kever van Europa: Het Vliegende Hert. Hopelijk vinden we een paar mannetjes en vrouwtjes die laag genoeg op de bomen zitten om goed te kunnen fotograferen. Altijd heel indrukwekkend om deze dieren te zien. Tijdens deze workshop van 2023 hebben we niet minder dan 17 vliegende herten gevonden!

De vroege lunch gebruiken we op locatie (ofwel we picknicken) en tussendoor is er koffie/thee met iets lekkers. Na afloop van de workshop kan iedere deelnemer een aantal foto’s ter bespreking naar mij toe sturen per email.

3 reacties op “Wildfotografie Asselse Heide & Vliegend Hert

  1. Wat een leuke workshop in een ontspannen sfeer, ik heb ervan genoten, heel wat moois gezien, hartelijk dank!

  2. Voor mij was het de eerste keer dat ik met deze workshop mee ging. Alleen al het vliegend hert zien is bijzonder! Om het beestje dan ook nog zo mooi te kunnen fotograferen is heel speciaal. De workshop is zoals altijd goed verzorgd en de gids wist meerdere keren wild te spotten tijdens het ochtendgedeelte. Edelherten, wilde zwijnen en reeën gezien en goed foto’s kunnen maken van uitsluipende libellen en andere mooie macro objecten. Mooi!

  3. Wij hebben deze workshop nu inmiddels in drie achtereenvolgende jaren gedaan. Dit is een van de mooiste workshops in het programma van Yvonne. Tijdens een workshop is het zien van wild nooit gegarandeerd, maar we hebben tot nu toe wel elk jaar wild gezien. Eenmaal zelfs een Close Encounter met een zwarte ree. Een onvergetelijk moment. Volg wel strikt de aanwijzingen van Yvonne op. Een bezoek aan de kikkerpoel staat ook op het programma. Hier heb je de mogelijkheid om kikkers en uitgeslopen libellen te fotograferen. Ook paddenstoelen komen we er elk jaar tegen. Het middagprogramma omvat o.a. het fotograferen van het Vliegend Hert. Ook die hebben we elke jaar nog gevonden. Prachtige dieren. Natuurlijk mag het fotograferen van de herten vanuit de mooie schuilhut niet worden vergeten. Een unieke workshop.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.