Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Workshop Het Bos van de Dansende Bomen in de herfst


Deze workshop wordt gegeven in het eeuwenoude Speulderbos. Dit is één van der oudste en mooiste bossen in Nederland, dat in de volksmond ook wel “ het bos van de dansende bomen” wordt genoemd. Het bos is een paradijs voor (roof)vogels, edelherten, dassen, reeën en wilde zwijnen.

Vooral als er mist tussen de bomen in het bos hangt (de witte wieven) lijkt het alsof de stammen in de nevel bewegen. Vooral de kromme, in wonderlijke bochten gegroeide eiken- en beukenbomen bepalen deze sfeer. Er hangt in dit bos altijd een beetje een mystieke sfeer. En dat is meer mensen opgevallen. De bekende illustrator Rien Poortvliet bezocht dit bos zeer regelmatig. Hij haalde er zijn inspiratie voor de wereldberoemde kabouterboeken.

In dit ‘wilde woud’ krijg je het gevoel alsof het een echt oerwoud is. De natuur mag hier haar gang gaan. Glanzende sparren, knoestige, groen bemoste eiken, varens en halfvergane stammen zorgen voor de bijzondere sfeer.

In een bos met zo’n mystieke sfeer zijn er uiteraard allerlei mythen en sagen die van oudsher verteld worden. Het verhaal van het Solse Gat is daarvan een goed voorbeeld. Tijdens de lunch zal ik de deelnemers graag dit verhaal vertellen aan de rand van het Solse Gat (mits we zover komen).

Voor vrijwel alle disciplines van natuurfotografie zijn hier volop foto onderwerpen te vinden, het hele jaar door. Landschapsfotografie, wildfotografie en vogelfotografie en vooral in de herfst zijn er vele soorten paddenstoelen te vinden, zelfs is er vorig jaar de in Nederland zeer zeldzame Inktviszwam gevonden.

De workshop van zaterdag 12 november 2022 begint om 08.00 uur. Na een heerlijke kop koffie/thee en een korte briefing, gaan we op pad. We zullen goed op het wild letten, maar ook op de prachtige sferen en natuurlijk de vele paddenstoelen die er zullen zijn.

We gebruiken de lunch in het bos (picknicken). Rond 15.00 uur zal de workshop afgelopen zijn. Na afloop kunnen de deelnemers een aantal foto’s opsturen per email ter bespreking.

2 reacties op “Workshop Het Bos van de Dansende Bomen in de herfst

 1. Workshop gehad in het Speulderbos, het bos van de dansende bomen. Prachtige omgeving met bijzonder licht. Veel geleerd over belichting en compositie. Veel beter inzicht gekregen hoe om te gaan met zonlicht in het bos en met mist. Zeer leerzame dag die mooie foto’s heeft opgeleverd.

 2. Voor het eerst meegedaan aan deze geweldige workshop,
  wat een prachtige sferen en onderwerpen in dit bos.
  Je verveelt je geen seconde.
  Aanrader.
  Wij gaan zeker nog een keer mee met deze workshop.
  Yvonne bedankt, het was weer zeer leerzaam.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.