Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Workshop Bronstige herten en Paddenstoelen


Kroondomein ’t Loo, ca. 10.000 hectare bos, heide, parken en landbouwgronden, bestaat uit twee delen: Het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij. Het is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland, en heeft een zeer rijke historie die nauw verweven is met ons Koningshuis.

Tijdens de workshop van 12 september gaan we in twee gebieden van ’t Loo fotograferen. Vroeg in de ochtend gaan we naar de Asselse Heide, één van de drie heidegebieden van de Houtvesterij. Om daar te komen, lopen we door een prachtig bos, met manshoge bosvarens tussen heel oude, grillig gevormde bomen. Op geen andere plek heb ik ooit zoveel roodgerande Houtzwammen en Tonderderzwammen bij elkaar gezien als hier. Ook zullen er in die tijd al vele andere paddenstoelen te vinden zijn.

Er worden in dit gebied zeer regelmatig groepjes wilde zwijnen, edelherten en reeën gezien. Ook zijn er vele vogels te zien, waaronder de Veldleeuwerik, Buizerd, Sperwer, Boomvalk (jagend op Libellen) en Havik. Ook Das, Vos en Boommarter komen in dit gebied voor. In deze tijd maken de Edelherten zich op om zich in de strijd om de dames te storten. Het is bronsttijd! Het Kroondomein is vanaf 15 september gesloten voor publiek, dus dit is één van de laatste mogelijkheden om nog iets van de bronst in dit gebied mee te maken.

Tijdens de eerste uren van de workshop ligt de nadruk op wild- en vogelfotografie. Later in de ochtend zullen we ons ook bezig houden met de sferen en paddenstoelen. Ook is het landschap en het uitzicht in dit deel van het Kroondomein meer dan de moeite waard om te fotograferen.

Rond half 12 lopen we rustig terug naar de auto, om vervolgens naar het nabij gelegen tweede gebied verder te gaan met fotografgeren, in het Wildpark Het Aardhuis. Bij aankomst gebruiken we eerst de lunch op de veranda van het landhuis. Vervolgens gaan we op zoek naar de vele prachtige paddenstoelen die daar te vinden zijn. Vanaf 13.00 uur zullen we een goede plek zoeken in de wildkansel, omdat de Edelherten tegen die tijd op het veld zullen komen. Het geeft een geweldige kans om de gedragingen van de bronstige herten te observeren en vast te leggen.

Rond een uur of drielopen we via een andere route terug naar het landhuis. Daar drinken we op de veranda nog een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij, en bespreken we de dag. Na afloop van de workshop kan iedere deelnemers een aantal foto’s ter bespreking naar mij toe sturen per email.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.