Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Workshop “Klein, schattig en erg snel”

Zaterdag 7 september Reserveren

 

Op zaterdag 7 september 2024 geef ik een boeiende workshop in Tilburg (N.B.) met in de hoofdrol de kleine, zeer fotogenieke Siberische eekhoorntjes. De Siberische eekhoorn (ook wel Chip Munk of Boerendoek) komt van nature niet voor in Nederland, maar leeft in groepen in de Aziatische taiga met een voorkeur voor naaldboombossen. 

De populatie in Tilburg is het gevolg van een ontsnapping in 1973. Er gaan twee verhalen de rondte: er was op de locatie waar we naartoe gaan ooit een wildpark, met een niet heel goede reputatie. Deze werd gesloten in 1973. Het ene verhaal spreekt over een kist met eekhoorns die van de auto afgevallen is, waarna de populatie zijn heil zocht in het park. Een ander verhaal is dat bij de afbraak van het wildpark er vergeten was dat chip Munks in winterslaap gaan. De kooi zou afgebroken zijn zonder de dieren de verwijderen.
Wat er ook waar is: ze worden gekoesterd in Tilburg en ooit wilde Brussel de populatie laten uitroeien maar dat heeft de gemeente en zijn inwoners weten te voorkomen. Ze zijn geen bedreiging voor de rode eekhoorn (zoals jullie hopelijk gaan ervaren, leven ze vreedzaam naast elkaar) of andere soorten. Ze zijn het soort eekhoorn dat van alles in hun wangzakken stopt dus je meeste foto’s zullen zijn van eekhoorns met bolle wangetjes.

Het is een geweldige manier van dieren fotograferen. We zitten in het bos op de grond en wachten tot de dieren naar ons toekomen. Rustig en respectvol. En dat doen ze ook, graag en veel. En omdat deze eekhoorns zo relaxed worden, komt de rode eekhoorn ook regelmatig buurten en zit dichter bij dan je zou vermoeden. In zijn kielzog vinden vele vogels het ook best leuk om in je buurt te komen. Een geweldige ervaring. Zeker in deze tijd met alle herfstkleuren en meestal zacht licht.

Het is dus niet echt nodig om met een 600 mm te fotograferen. Zelf fotografeer ik vaak met maximaal 200 mm. Verder is het gebied prachtig, veel water, de ijsvogel vliegt er regelmatig en in dit seizoen wordt je altijd weer verrast door allerlei paddenstoelen en herfstsferen. Een macrolens meenemen zou ik zeker doen.

  • Locatie: Tilburg
  • Datum: zaterdag 7 september 2024, (08.30 uur – 14.30 uur); 
  • Kosten: 75 euro p.p. inclusief koffie/thee, lunch en schriftelijke fotobespreking;

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.