Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Workshop natuurfotografie “Vossen, vlinders en damherten” Amsterdamse Waterleidingduinen


Een prachtig en afwisselend natuurgebied van bijna 3400 hectare, gelegen aan de kust, tussen Zandvoort en Noordwijk, de Amsterdamse waterleidingduinen. Inmiddels landelijk bekend geworden door de grote populatie damherten en de vossen die zich soms relatief makkelijk laten zien.

Daarnaast is het gebied landschappelijk gezien heel boeiend. Er zijn heel verschillende landschapstypen te zien: van typisch Hollands duinlandschap met stuifduinen vlak aan de kust, tot uitgestrekte duindoornbossen in de valleien en een bosgebied van ruim 500 hectare. Ook zijn er (uiteraard) veel watergebieden. Het AWD heeft door deze variatie een zeer rijke flora, fauna en insectenpopulatie. Een aantrekkelijke bijkomstigheid is, dat er in dit gebied gestruind mag worden. We hoeven dus niet op de paden te blijven.

Aan zoogdieren is het damhert, ree en vos rijkelijk vertegenwoordigd. In de zomer zijn er veel soorten libellen te vinden, vele bijzondere vogels zoals Blauwborst en Roodborsttapuit. Ook komen er bijna 1000 soorten paddenstoelen in dit gebied voor, alsmede veel soorten mossen en korstmossen. In de winter zie je er regelmatig wintergasten zoals Wilde Zwanen, Zaagbekken en Brilduikers. Er worden ook heel regelmatig IJsvogels gezien.

Tijdens de workshop van 18 augustus 2018, in midzomer , gaan we met onze groep van maximaal 8 deelnemers door dit boeiende gebied, op zoek naar alles wat mooi is. Ondanks de hoge wildstand, is er nooit garantie dat we het wild ook echt dichtbij voor de camera kunnen krijgen. Daarom is onze vaste begeleider en gids in dit gebied ook bij deze workshop weer aanwezig. In deze tijd van het jaar zijn de jonge vossen heel actief en de oude vossen zijn nog volop bezig om voedsel voor de jongen te brengen er is dus een heel grote kans is dat we de volwassen en jonge vossen ook echt goed kunnen vastleggen. Er is een goede kans op het zien (en misschien fotograferen van) IJsvogel en vele andere soorten vogels. Het landschap met de oude verweerde bomen is ronduit prachtig! Ook gaan we kijken of zonnedauw kunnen vastleggen, boomkikkers kunnen vinden en is er volop gelegenheid om vlinders, libellen en waterjuffers vast te leggen. Ook bloeien er volop wilde bloemen in dit gebied.

Deze workshop is aantrekkelijk voor mensen die enthousiast zijn over wildfotografie, vogelfotografie, landschapsfotografie en macrofotografie. Er worden geen speciale eisen gesteld aan de apparatuur of kennisniveau van de deelnemers.

De workshop vangt aan om 08.00 met koffie/thee met wat lekkers, en een korte briefing. Daarna gaan we het veld in.
De workshop zal rond 15.00 uur afgelopen zijn.

5 reacties op “Workshop natuurfotografie “Vossen, vlinders en damherten” Amsterdamse Waterleidingduinen

 1. Beste,

  Graag willen wij met 4 personen een workshop volgen in de Amsterdamse Duinen. Wij komen met een Nikon D3200, Sony Nex en een Sony DSC-HX200V. 1 van ons neemt geen camera mee. Ik hoor graag wanneer de eerst volgende workshop is!

  Met vriendelijke groet,

  Wes

 2. Afgelopen zaterdag (02-03-13) een geweldig leuke/leerzame dag gehad. alle juiste “ingrediënten” waren aanwezig. Gezellige enthousiaste groep, veel variatie qua fotografie, top gids en het weer zat mee!
  Weer veel kunnen leren van Yvonne die trouwens feilloos de natuur aanvoelt waardoor je geen moment zonder onderwerp zit!
  Nooit gedacht dat ik blind een snoekduik in de damhertenpoep zou nemen om een vos op de gevoelige plaat vast te leggen .
  Dat zegt zeker wat over het enthousiasme die dag! 🙂

 3. De adrenaline stroomt nog door mijn lichaam na een onvergetelijke, prachtige fotodag in de AWD die weer fantastisch georganiseerd was door Yvonne!
  We werden getrakteerd op damherten en 2 prachtige vossen in hun dikke ‘rode’ wintervacht, de camera’s bleven klikken. Peter bedankt voor dit onvergetelijke moment! Gelukkig was Kevin er ook bij want die bleek grote aantrekkingskracht op de zwanen te hebben daardoor zelfs de vliegende (KLM) zwaan kunnen vastleggen, te gek. Nu ga ik heerlijk nagenieten en al die geschoten foto’s bekijken.

 4. Yvonne en ‘gids’ Peter hebben ons vandaag een schitterende en gezellige workshop bezorgd in de AWD. Nog nooit zo veel foto’s geschoten van al het moois wat we tegen kwamen zoals: damherten, vossen en de prachtige omgeving!

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.