Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

Zonsopgang in het Deelerwoud


Eén van de mooiste en wildrijkste gebieden op de Veluwe, is wel het Deelerwoud. Uitgestrekte bossen, afgewisseld met glooiende heidenvelden en verrassend rustig.

In dit gebied lopen naast de imposante Schotse Hooglanders, ook damherten, edelherten, reeën, wilde zwijnen en vossen. Ook Boommarters worden regelmatig gezien in de bosranden.

Op de heide leven Ringslang, Adder, Hazelwormen, en Zandhagedissen. Er komen ook talrijke bijzondere vogelsoorten voor, zoals Geelgors, Tapuit, drie soorten Spechten en roofvogels.

Deze periode is de aanlooptijd naar de bronsttijd voor het edelhert. Nu is de periode dat de keelmanen van de herten beginnen te groeien, de keel zelf zwaarder wordt, en de herten zelf ook. Ze eten en houden hun gemak, om zo goed voorbereidt te zijn voor het grootse spektakel dat staat te gebeuren: de bronsttijd in september en oktober. Over het algemeen zijn de dieren in deze periode heel rustig, temeer omdat hier al heel lang niet gejaagd wordt op herten.

De workshop van 18 augustus 2012 begint op een locatie nabij het Deelerwoud. Om 06.00 uur staat de koffie en thee klaar. Na een kort stukje theorie, gaan we onze groep van maximaal 8 deelnemers, het veld in en laten ons verrassen door het wild dat we gaan zien. Doordat we vroeg beginnen, maken we een goede kans om wild te ontmoeten.

Daarnaast kan het behoorlijk warm worden in deze tijd van het jaar en zo maken we optimaal gebruik van de koelte in de ochtend. Er worden bij deze workshop geen speciale eisen gesteld aan de apparatuur of kennisniveau van de deelnemers, maar teleobjectief of zoommogelijkheid is wel aan te bevelen.

Na een uur of 10 gaat het wild wat meer de rustgebieden in, en is er alle tijd voor de deelnemers om zich bezig te houden met landschapsfotografie, macro- en/of close-up fotografie. Er zullen dan ook al wel paddenstoelen te vinden zijn, en de heidevelden staan nog volop in bloei. We gebruiken de lunch op locatie (we picknicken dus).

Rond een uur of twee zijn we bij de auto’s en is de workshop afgelopen. Alle deelnemers kunnen na afloop thuis een aantal foto’s selecteren en aan mij toesturen om te bespreken.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.