Wildlife foto's door Yvonne van der Mey

De Hierdense Beek in het vijfde seizoen


De Hierdense Beek is een laaglandbeek, die stroomt van het Uddelermeer en Bleeke Meer, naar het Veluwemeer. Hij is 25 km lang, en verandert steeds van naam. Zo heet de beek ook de Staverdense Beek en de Leuvenumse Beek.

De beek is een belangrijk onderdeel van de Leuvenumse Bossen. Niet alleen als bron van water voor alles wat er leeft, maar ook als verbindingszone tussen randmeer en de Veluwe voor het wild.

Op bepaalde delen is de beek rood van het ijzer. Daar werd de beek vroeger omgeleidt, zodat dit water niet naar de papiermolens ging. Dan zou het papier immers bruin gekleurd worden. De beek is sinds enige jaren “bevrijd”, hij mag stromen zo hij gaat. En dat heeft het gebied heel veel goed gedaan. Veel paddenstoelen en korstmossen zijn er te vinden, vele zangvogels broeden er nu, tot voor kort werd er ook de IJsvogel gezien. Verder komt er beekforel, snoek en beeldprik voor.

Het is een omgeving waar je als fotograaf je creativiteit goed kunt trainen. De kleuren, vormen en begroeiing dagen je uit om net weer iets andere onderwerpen te kiezen om vast te leggen. Het is ook een goede plek voor panorama fotografie.

Niet iedereen kent de term “het vijfde seizoen”. Er is een korte periode, zo ergens in augustus, begin september, dat het voelbaar wordt dat de zomer een beetje aan het einde gaat komen. De herfst is dan nog niet echt begonnen. Het is een korte periode met de kenmerken van allebei de seizoenen. Dit aparte sfeertje wordt “het vijfde seizoen” genoemd. De tijd van Waterjuffers én Paddenstoelen. Van koude mist in de vroege ochtend en een heerlijk warm zonnetje rond het middaguur.

De workshop van 11 augustus begint al heel vroeg in het atelier, in de Leuvenumse Bossen. Om 6 uur staat de koffie klaar. Na een stukje theorie, gaan we onze groep van maximaal 8 deelnemers, zoveel mogelijk met elkaar meerijdend, naar de omgeving van de Hierdense Beek, waar de auto’s bij het beheerkantoor van natuurmonumenten geparkeerd worden. Van daaruit lopen we langs de beek op en maken een goede kans om wild langs de beek te treffen. Het is geweldig om in die omgeving het bos te zien en horen ontwaken.

Er zal (hopelijk) genoeg kans zijn om wild te fotograferen. Daarnaast is het landschap, heel afwisselend en mooi. We gebruiken de lunch ergens langs de beek (we picknicken dus). Op een zeker moment zullen we dieper de Leuvenumse Bossen in gaan, richting het Groote water. Een prachtige omgeving, waar veel mooie fotomomenten te vinden zullen zijn.

We zullen zeker al aardig wat paddenstoelen kunnen vastleggen.

Rond een uur of twaalf lopen we via een andere route terug naar de auto’s. In het atelier zullen alle deelnemers een aantal foto’s selecteren om te bespreken onder het genot van een kop soep. De workshop zal rond 14.00 uur afgelopen zijn.

Laat een reactie achter

Als je mee hebt gedaan aan deze workshop of cursus en je wilt mij vertellen wat je er van vond, dan kun je hier een reactie achter laten.

Je email adres laten we niet zien op de website en we delen het ook niet met anderen, we kunnen het gebruiken om je een reactie te mailen op jouw reactie.